Göle Esenboğaz Köyü

Göle Esenboğaz Köyü

Esenboğaz Köyü haberleri, Göle Esenboğaz Köy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Esenboğaz köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ardahan Köyleri Arasında yer alan Esenboğaz Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Göle Esenboğaz köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Esenboğaz köyü son dakika gelişmeleri, Esenboğaz köyüne özgü yemekler, Göle Esenboğaz köyünün tarihi, Esenboğaz köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Esenboğaz köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Esenboğaz , Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Esenboğaz  Köyü Resimleri ve Esenboğaz  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Göle Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Göle Ardahan Arası Kaç Km? Göle Hava Durumu? Ardahan Köyleri ve Göle Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ardahanlı iseniz Ardahan Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Ardahanlı Ünlüler arasında Çıldır Esenboğaz  Köyünde doğan biri var mı? Göle Doğumlu Ünlüler Kimler?

Esenboğaz , Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür.  

Bu köyün eski adı Kelpekor'dur ve köy 1917-19 yılları arasında birçok kez ermeniler tarafından yakılmıştır. Kaynaklara göre o dönemde büyük bir köyolarak da bilinse de aslında kuruluşu yeni genç ve küçük bir köydür. ermeniler köylüyü toplayıp yakmalarıyla köy yok edilmiştir, o dönemde köyden ayrılmış olanlar döndüğünde kadın, yaşlı, çocuk herkesin katledildiğini görmüşlerdir.

Burada saklanarak kurtulan birkaç kişi olmuştur bunlardan birisi henüz 2 yaşında ve diğeri 5-6 yaşında iki çocuk yaralı olarak ismleri asker ve Memo'dur. Bunlar dışında da birkaç kişi daha sağ kurtulabilmiştir. Bunlar ve o dönemde köyün dışinda olan birkaç aile tarafından köy yeniden kurulmuştur.

Bolgenin Rusların eğemenliği altında Ermenilerin kontrolünde olduğu dönemde Msto ve Mıhe kardeşler ne kadar köyü kurtarmış olarak da gösterselerde aslında bu ikili Ermenilerin köyü yakmasında bi nevze etkin rol oynamışlardır. Köyün etnik yapısı zengin olmakla beraber kürtlerin ağırlığı fazla basmaktadır. Ancak bunun yanında aslen zaza olan değişik mirastan göcen insanlardanda oluşmaktadır. Köy aslında kendisinden önceki 'KİLİSE' olarak da bilinen bir TERKEDİLMİŞ GÜRCÜ köyünün devamı niteliğinde olup isim olarak da kürtçe hiçbir karşılığı bulunmamaktadır.

(KAYNAK;Bilinmeyen tarih,11s-yusuf HAKAN.doğu illeri tarihi, s15,16,77-sümeyra TAŞ. KARS ARDAHAN IĞDIR s1-127-ümeyir TAŞ)

Doğu Kültürü egemendir. Bu köylerde Doğuya has lezzette yemekler yapılır bunlar; bunlar mantı (Xengel) çeşitleri buğday çorbası, özellikle tandır, lavaş ve xılati ekmeği bilinir

Ardahan iline 54;km, Göle ilçesine 8 km uzaklıktadır. Dağları yüksektır. Yaylası vardır. Yeşilliğin ve doğanın birleştiği yerde bulunmaktadır.

Çevresindeki köyler Senemoğlu, Çalıdere,Toptaş ve Kuytuca Köyüdür. nüfusunun büyük bölümü İstanbul'da yaşıyor Köyde, ilköğretim okulu vardır . Köyün içme suyu şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup ve köyün içi de parke taştır. Köyde elektrik sabit telefon ve cep telefonları vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum