Gölova Boğazköy

Gölova Boğazköy

Boğazköy Köyü haberleri, Gölova Boğazköy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Boğazköy köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Boğazköy köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Gölova Boğazköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Boğazköy köyü son dakika gelişmeleri, Boğazköy köyüne özgü yemekler, Gölova Boğazköy köyünün tarihi, Boğazköy köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Boğazköy köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Boğazköy, Sivas ilinin Gölova ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Boğazköy Köyü Resimleri ve boğazköy köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gölova Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gölova Sivas Arası Kaç Km? Gölova Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gölova Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gölova Boğazköy Köyünde doğan biri var mı? Gölova Doğumlu Ünlüler Kimler?

BOĞAZKÖY KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Boğazköy, Sivas ilinin Gölova ilçesine bağlı büyük bir köydür. Sivas iline 189 km, Gölova ilçesine 9 km uzaklıktadır.

Gölova'nın 9 km. batısında yer alan Boğazköy, Devlet yolu üzerinde bulunmaktadır. Köyün doğusunda Çataklı, batısında Akıncılar ilçesinin köyleri, kuzeyinde Ödemiş, güneyinde ise İlyas köy ve San Yusuf köyleri bulunmaktadır. Kuzeyi engebeli olan köyün güney kesimleri nispeten düzdür. Ancak genel olarak engebeli alanlar daha fazla yer tutar.

Köyün eski ismiyle ilgili olarak yapılan araştırmalar ismin ilk Türk dönemi kelimelerinden olduğu ve oluk, vadi anlamına geldiği ortaya çıkmıştır. Karul kelimesinin eş değeri olan Boğazköy de köyün bulunduğu yere istinaden verilmiştir.Önemli yollar güzergahında bulunması, kervan yolunun geçtiği bir sahada yer alması nedeniyle oldukça eski bir yerleşimi vardır. Bugün olduğu gibi, tarihte de büyük köylerimizden birisiydi.

Köyün kuruluşunun Yavuz Sultan Selim'in doğu seferine kadar uzanır. Yine bu dönemlerde Gölova'nın ilk camilerinden birisinin de bu köyde kurulduğu ortaya çıkmıştır. Nitekim şimdiki caminin kitabesi bile 1286 tarihlidir.Köyde Kalecik, Deli göze ve Kiliseler mevkiinde eski yerleşme yerleri bulunmaktadır. Bunların bir kısmı Osmanlı-Türk yerleşmesi iken Kiliseler ve Deli göze, Bizans dönemi yerleşmeleridir.

Köyün kuzeyinde "Mağara" olarak adlandırılan ve kervancıların konakladığı ve güneyin gözetlendiği yerler vardır. Bugün bazı kısımları tahrip olmuş olan mağaralar, köyden rahatlıkla görülmektedir. Yan yana iki oda şeklinde olup, herhangi bir amaçla değerlendirilmemektedir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde bahsetmiştir. Yavuz Sultan Selim Ridaniye' ye sefere giderken bu köyde konaklamıştır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca özellikle İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde göç edenler bulunmaktadır. Buğday, arpa, nohut ve fasulye yanında şeker pancarı, patates, soğan gibi gibi ürünler de ticari amaçlarla ekilmektedir. Yine kavakçılık da zirai bir faaliyet olarak yapılmaktadır. Sığır ve koyun üretiminin de oldukça yüksek olduğu köyde bilinçli ve verimli hayvancılık yapılmaktadır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.