Gölova Çakırşeyh Köyü

Gölova Çakırşeyh Köyü

Çakırşeyh Köyü haberleri, Gölova Çakırşeyh köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çakırşeyh köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Çakırşeyh köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Gölova Çakırşeyh köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çakırşeyh köyü son dakika gelişmeleri, Çakırşeyh köyüne özgü yemekler, Gölova Çakırşeyh köyünün tarihi, Çakırşeyh köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çakırşeyh köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çakırşeyh, Sivas ilinin Gölova ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çakırşeyh Köyü Resimleri ve çakırşeyh köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gölova Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gölova Sivas Arası Kaç Km? Gölova Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gölova Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gölova Çakırşeyh Köyünde doğan biri var mı? Gölova Doğumlu Ünlüler Kimler?

ÇAKIRŞEYH KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Çakırşeyh Köyü, Sivas ilinin Gölova ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 181 km, Gölova ilçesine 17 km uzaklıktadır. eskiden suşehrine bağlıdır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyün adı; Kurtuluş Savaşı yıllarında köyde yaşayan Çakır isimli Şeyh'ten gelmektedir. Cumhuriyetin ilanından sonra,can köyünde kardeşler arasında manda yüzünden çıkan kavga sonucu 3 kardeş can köyünden ayrılmış buraya gelerek köy haline getirmiştir. kardeşlerden 1 tanesi buradan giderek kalkit e yerleşmiştir Yeni kırsal değişim projesi kapsamında birçok köy ve beldenin ismi değişmiş olmasına rağmen köyün ismi değişmemiştir.

Osmanlı döneminde çoğunlukla Ermenilerin yaşadığı bölgedeki Türk köylerinden birisi de Çakırşeyh'tir.

Gölova'nın güneyinde Kızıldağ'a yükselen tepelerin nispeten düzlüğe ulaştığı bir sahada kurulmuştur. Subaşı,Cukuryurt,Uluçukur ve Çevrecik köyleri ile çevrili köyün sınırları köylülerin tabiriyle şöyledir: Vasılın dereden Elif gölüne,Hünü gözesinden Büyükbayıra,oradan da İsmailağa mezarlığına uzanır.
300 yıla yakın bir tarihinin olduğu söylenen Çakırşeyh'in, Canköy'den gelen üç kardeş tarafından kurulduğu ve en büyükleri olan Çakırşeyh'in isminin verildiği söylenmektedir. Ancak köyün bu tarihten daha önce kurulduğu çeşitli tarihi kalıntılarla ortaya çıkmıştır. Buda gösteriyor ki buraya Türklerden önce de insanlar yerleşmiştir.
Bununla Çakırşeyh'in Çobanbaba ve Şeyh Gazi Karayakup ile akran oldukları ve Anadolu’nun Türkleşmesi sırasında buraya gelen ilk akıncı beyleri olduğu H. SÖZTUTAN tarafından ifade edilmektedir. Sivas Yöresi Evliyaları kitabında bu zatlar hakkında geniş bilgiler verilmektedir.
8 hanenin devamlı kaldığı Çakırşeyh köyünün tüm nüfusu 1000 den fazladır. Ancak bu nüfusun 32 kadarı devamlı köyde kalmaktadır. Diğerleri ise İstanbul başta olmak üzere köy dışındadır.
4500 dekar tarım arazisinin ancak 160 dekarlık kısmı sulanabilmektedir. Kızıldağ beşoluk sulama projesiyle arazinin 3/2'si sulanabilecek,tarımda büyük ilerleme ve gelişme sağlanacaktır.
Buğday ve arpanın en çok ekildiği köyde nohut,fasulye ve pancarda ekilir. Büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Beşoluk yaylaları önemli mesire yerleridir;ancak tam olarak degerlendirilememektedir. Besi hayvancılığı ve ahırcılıkta yapılmaktadır. Köyün yaylasından ve tepelerden toplanan bazı otları ilaç olarak kullanılmaktadır. Acı ot,bayram yaprağı,artuva otu, çayır çiçekleri,anuk otu,çitlembük ilaç olarak kullanılan bazı bitkilerdir.
Köyde anlatılan çeşitli eşkıya hikayeleri vardır. Hicivli bir eşkıya hikayesi öyledir.
Eşkıya köye azık almaya gelir. Evin bacasına vurarak;
-Ey ev sahibi,misafir geldik. Kete,yağ,börek ve baldanda haberin olsun.
Ev sahibi
-Acı soğan,yavan ekmek,aldan da haberin olsun!
Eşkıya:
- Eğri kılıç,demir tokmak,zordan da haberin olsun,der. Bunun karşısında ev sahibi azığı vermeye mecbur olur.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.