Gölova Çukuryurt Köyü Video

Çukuryurt, Sivas ilinin Gölova ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 184 km, Gölova ilçesine 14 km uzaklıktadır.Köyün eski adı Karnus'tur. Köy isimlerinde yapılan değişikliklerden ve köyün coğrafi yapısından dolayı Çukuryurt ismini almıştır.

Gölova Çukuryurt köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çukuryurt köyü son dakika gelişmeleri, Çukuryurt köyüne özgü yemekler, Gölova Çukuryurt köyünün tarihi, Çukuryurt köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çukuryurt köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çukuryurt, Sivas ilinin Gölova ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çukuryurt Köyü Resimleri ve çukuryurt köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gölova Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gölova Sivas Arası Kaç Km? Gölova Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gölova Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gölova Çukuryurt Köyünde doğan biri var mı? Gölova Doğumlu Ünlüler Kimler?

ÇUKURYURT KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Çukuryurt, Sivas ilinin Gölova ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 184 km, Gölova ilçesine 14 km uzaklıktadır.

Köyün eski adı Karnus'tur. Köy isimlerinde yapılan değişikliklerden ve köyün coğrafi yapısından dolayı Çukuryurt ismini almıştır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 Gölova'nın 12 km. güneyinde yer alan Çukur yurt, Kızıldağ eteklerindeki fazla engebeli olmayan bir alanda kurulmuştur. Küçük bir çukurluğun içinde kurulan köyün arazisi daha ziyade düzlüklerden oluşmaktadır.Çobanlı, Karaca, Can Köyü, Çakır şeyh Soğuksu ve Gözü küçük köyleri arasında yer alan köyün arazisi Çobanlı Çayı'nı kadar uzanır. Gölova Barajı'na gelen kanalların bir kısmı köyün arasından geçer. Dere kenarındaki çok küçük sahalar hariç arazisi sulanamaz. 3500 dekar tarım topraklarının ancak 100 dönüme yakını sulanabilmektedir. Ancak Kızıl dağ-Beş oluk Kanal Projesi gerçekleşirse köyün arazisinin % 50'si sulanabilecektir.

Köydeki çeşitli kazılardan çıkan eski temel yapıları ve eserler, köyün kuruluşunun oldukça eski olduğunu göstermektedir. Yine Göğoluk çeşmesinin kitabesinde 1305 tarihi düşülmüştür. Köye gelen ilk Türk kabilesinin Tiryakioğulları olduğu bilinmektedir. Ancak Türklerle beraber Ermeni ve Rumlar da yaşamıştır. Seferberlikle Rum ve Ermeniler ayrılınca çevre köylerden gelenler olmuştur.

Çukur yurt'un ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayansa da çeşitli geçim kaynakları da vardır. Gölova'nın diğer köylerinden farklı olarak çok sayıda emekli de köye dönüş yapmıştır. 18 hanenin sürekli kaldığı köyün kış nüfusu 36 toplam nüfusu 2000 civarındadır. Okuma-yazma oranının da fazla olduğu köyden çeşitli alanlarda yetişmiş çok sayıda insan vardır. Ankara'da dernekleşmiş olan köyün alt yapı sorunları tamamen çözülmüş durumdadır.

Çukur yurt Köyü'nün diğer bir özelliği de Kızıldağ'da yaylacılık faaliyetleridir. Gölova yanında çevre ilçelerde de en güzel yayla ve yayla evleri Çukur yurt'undur. Yaylaya uygun betonarme evler yapılmıştır. 15 Temmuz/15 Ağustos arasında köy dışındaki tüm Çukur yurtlular köye gelir, yaylaya çıkarlar. Tamamen dinlenmeye yönelik bu yaylacılık, Gölova için yayla turizminin de öncüsüdür. Önemli bir ekonomik faaliyet olan yaylacılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerekmektedir

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak hemşire veya doktor yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Çukuryurt Yaylası

Kızıldağ'ın eteklerinde çam ağaçlarıyla kaplı, geniş bir meraya kurulmuştur. 120 hanenin bulunduğu yayla, bölgenin en büyük yaylasıdır. Çukuryurt köyüne uzaklığı, yaklaşık 40 km, ilçe merkezine uzaklığı 50 km'dir. Temmuz ayının başlarında başlayan yaylacılık faaliyetleri, ağustos ayının sonlarına kadar devam eder. 3 bölgenin birbirine yaklaştığı bir konumda bulunduğu için, Karadeniz ardı iklim özelliğine sahiptir. Rakımı 2023 mt'dir. Gölova'da yaylacılık faaliyetlerinin en fazla yapıldığı yerdir ve yerli nüfusun doğa turizmine olan ilgisini en fazla çeken yayladır. Küresel ısınmadan en son ve en az etkilenecek yerlerden birisidir.

Kış turizmi için oldukça elverişli olan Kızıldağ, değerlendirildiği takdirde Çukuryurt yaylası ayrı bir öneme ulaşacaktır. Trekking, dağcılık, kampçılık ve tırmanma gibi birçok doğa sporunun yapılabileceği harika bir doğaya bir sahiptir. Kızıldağ'ın kuzeye bakan yamaçlarında kurulacak bir kayak tesisinde Erciyes, Uludağ, Yıldız Daği gibi birçok kayak tesisinden daha uzun süre kayak yapma imkanı olacaktır.

Ayrica , Gölova Kızıldağ göleti ve sulaması projesinin çevre köylerin su sorununa çare olması beklense de Kızıldağ doğal yaşam alanına olumsuz etkileri olacaktır. Çukuryurt Köyü Yaylasıda bu olumsuz etkilerden nasibini alacaktır. Ayrıca yaylada olan hızar diye adlandırlan akarsuda yetişen kırmızı pullu alabalığı ile meşhur yayladır osmanlı zamanında ipek yolu olarakda kullanılan bir güzelgah olan çukuryurt yaylası önemli eseleri içinde barındır.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar