Gölova Gözlüce Köyü

Gölova Gözlüce Köyü

Gözlüce Köyü haberleri, Gölova Gözlüce köyü güncel son dakika gelişmeleri, Gözlüce köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Gözlüce köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Gölova Gözlüce köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gözlüce köyü son dakika gelişmeleri, Gözlüce köyüne özgü yemekler, Gölova Gözlüce köyünün tarihi, Gözlüce köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gözlüce köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gözlüce, Sivas ilinin Gölova ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gözlüce Köyü Resimleri ve gözlüce köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gölova Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gölova Sivas Arası Kaç Km? Gölova Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gölova Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gölova Gözlüce Köyünde doğan biri var mı? Gölova Doğumlu Ünlüler Kimler?

GÖZLÜCE KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Gözlüce, Sivas ilinin Gölova ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 211 km, Gölova ilçesine 13 km uzaklıktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Gözlüce Mahallesi Ödemiş'le beraber iki yerleşim biriminden oluşmaktadır. Asfalta 4 km. uzaklıktaki Gözlüce'nin ilçe merkezine uzaklığı 13 km. dir. Köy ve mahalle arasında 1.5 km. bulunmaktadır. Köyün kuzeyinde Sorhun ve Zağpa, doğusunda ve güneyinde Boğazköy, batıda ise Elibüyük köyleri bulunmaktadır. Eski ismi olan Bul-hat'ın köyden geçen kervan yoluna izafeten verildiği büyüklerce söylenmektedir. Şuşar-Mindeval yerleşim yerlerini birbirine bağlayan ilk kervan yollarının buradan geçmesiyle kurulmuştur Gözlüce. Sorhun'un güneyinde önemli bir konaklama merkezi olarak bir han ve müctemilatı olarak kurulan köy, zamanla gelişip, büyüyerek önemli bir konuma gelmiştir. Ancak Osmanlı'nın son döneminde kervan yollarının güzergahının değişmesiyle köyün de önemi azalmıştır. Hele doğu-batı istikametli dere yolunun kullanılmaya başlamasıyla kervan yolu tamamen kapanmış ve köy de yoldan uzakta kalmıştır. Bu uzaklık köyün önemli ölçüde gerilemesine sebep olmuştur,

Gözlüce Köyü mezarlığındaki Osmanlı mezarları ve Selçuklu dönemi mezar taşları köyün tarihine önemli ölçüde ışık tutmaktadır. Süslemeler yapılmış, yazılar yazılmış taşlar, bugüne kadar gelebilmiştir. Gölova tarihine de ışık tutan bu taşların korunması ve tarihçilere okutturularak birer vesika olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Evinbaşı, Meyram pınarı, Ağdaş, Kavaktepe ve Mehramın sırtı olarak sınırlanan köyün, geçim kaynaklarında tarımın rolü fazladır. Bilhassa nohut tarımda önemli bir yer tutar.

Kıraç arazilerde Gölova'nın en iyi nohutları üretilmektedir. Bunun yanında buğday, arpa, fiğ gibi ürünler ve sulanabilen küçük sahalarda ise bağ-bahçe ekimi yapılmaktadır. Hamal Hüseyin tarafından padişah fermanıyla satın alınan köyün fermanı halen saklanmaktadır. Ve çevredeki birçok köyün tarlaları da bu şahsın üzerine tescilli bulunmaktadır. Ancak köyün ilk kuruluşunun daha önce de söylendiği gibi Fatih'in Şebinkarahisar'ı almasından sonra buraya yerleştirilen TÜRKMENLER tarafından kurulduğu şeklindedir. Bunu ispatlayan en önemli belge ise mezar taşlarıdır. Yukarı ve Aşağı Köy olarak adlandırılan Ödemiş ve Gözlüce arasında herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Muhtarlık da sırayla yapılmaktadır. Devlet hizmetlerinden ortaklaşa yararlanılmaktadır. Ancak yukarı köyde daha fazla yapılaşma vardır. Elektrik, su, telefon gibi hizmetlerin bulunduğu mahallelerde okul da bulunmaktadır. Ancak öğrenci yetersizliği nedeniyle kapalıdır. Aşağı ve yukarı köylerde toplam 20 hane sürekli kalmaktadır. Tüm nüfusun 600 kişi olduğu Gözlüce köyünde, yazın nüfus 200'ün üzerindedir. Ancak kışın bu sayı 50-60'a kadar düşmektedir. 2800 dekar tarım arazisinin bulunduğu köyde ancak 500 dekar alan sulanabilmektedir. Mevcut suyun bir göletle değerlendirilmesiyle sulanabilen arazi bunun birkaç katına çıkabilecektir. Yine cins hayvanların sayısının arttırılmasıyla bu sahada da önemli tarım girdileri sağlanacaktır. Bu da köye dönüşte faydalı olacaktır

GÖZLÜCE KÖYÜ VE ÖDEMİŞ MEZRASI HAKKINDA BİLGİLER

Gözlüce Köyü Mahallesi Ödemiş'le beraber iki yerleşim biriminden oluşmaktadır. Asfalta 4 km. uzaklıktaki Gözlüce'nin ilçe merkezine uzaklığı 13 km. dir. Köy ve mahalle arasında 1.5 km. bulunmaktadır.Köyün kuzeyinde Sorhun ve Zağpa, doğusunda ve güneyinde Boğazköy, batıda ise Elibüyük köyleri bulunmaktadır.

Eski ismi olan Bulhat'ın köyden geçen kervan yoluna izafeten verildiği büyüklerce söylenmektedir. Şuşar-Mindeval yerleşim yerlerini birbirine bağlayan ilk kervan yollarının buradan geçmesiyle kurulmuştur Gözlüce. Sorhun'un güneyinde önemli bir konaklama merkezi olarak bir han ve müctemilatı olarak kurulan köy, zamanla gelişip, büyüyerek önemli bir konuma gelmiştir. Ancak Osmanlı'nın son döneminde kervan yollarının güzergahının değişmesiyle köyün de önemi azalmıştır. Hele doğu-batı istikametli dere yolunun kullanılmaya başlamasıyla kervan yolu tamamen kapanmış ve köy de yoldan uzakta kalmıştır. Bu uzaklık köyün önemli ölçüde gerilemesine sebep olmuştur,
Gözlüce Köyü mezarlığındaki Osmanlı mezarları ve Selçuklu dönemi mezar taşlan köyün tarihine önemli ölçüde ışık tutmaktadır. Süslemeler yapılmış, yazılar yazılmış taşlar, bugüne kadar gelebilmiştir. Gölova tarihine de ışık tutan bu taşların korunması ve tarihçilere okutturularak birer vesika olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Evinbaşı, Meyram pınarı, Ağdaş, Kavaktepe ve Mehramın sırtı olarak sınırlanan köyün, geçim kaynaklarında tarımın rolü fazladır.Geçmişte bilhassa nohut tarımda önemli bir yer tutmaktaydı.. Kıraç arazilerde Gölova'nın en iyi nohutları üretilmekteyken zamanla nohut ekimide azalmıştır.. Bunun yanında buğday, arpa, fiğ gibi ürünler ve sulanabilen küçük sahalarda ise bağ-bahçe ekimi yapılmaktadır.

Hamal Hüseyin tarafından padişah fermanıyla satın alınan köyün fermanı halen saklanmaktadır. Ve çevredeki birçok köyün tarlaları da bu şahsın üzerine tescilli bulunmaktadır. Ancak köyün ilk kuruluşunun daha önce de söylendiği gibi Fatih'in Şebinkarahisar'ı almasından sonra buraya yerleştirilen Türkmenler tarafından kurulduğu şeklindedir. Bunu ispatlayan en önemli belge ise mezar taşlarıdır.

Yukarı ve Aşağı Köy olarak adlandırılan Ödemiş ve Gözlüce arasında her hangi bir sorun bulunmamaktadır. Muhtarlık da sırayla yapılmaktadır. Devlet hizmetlerinden ortaklaşa yararlanılmaktadır. Ancak yukarı köyde daha fazla yapılaşma vardır. Elektrik, su, telefon gibi hizmetlerin bulunduğu mahallelerde okul da bulunmaktadır. Ancak öğrenci yetersizliği nedeniyle kapalıdıAşağı ve yukarı köylerde toplam 20 hane sürekli kalmaktadır. Tüm nüfusun 800 kişi olduğu Gözlüce köyünde, yazın nüfus 200'ün üzerindedir. Ancak kışın bu sayı 36'a kadar düşmektedir. 2800 dekar tarım arazisinin bulunduğu köyde ancak 500 dekar alan sulanabilmektedir. Mevcut suyun bir göletle değerlendirilmesiyle sulanabilen arazi bunun birkaç katına çıkabilecektir. Yine cins hayvanların sayısının arttırılmasıyla bu sahada da önemli tarım girdileri sağlanacaktır. Bu da köye dönüşte faydalı olacaktır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum