Greta Thunberg Kimdir, 2020 Nobel Barış Ödülü Adayları Kimler

Greta Thunberg Kimdir, 2020 Nobel Barış Ödülü Adayları Kimler

İsveç'te Sol Parti'nin iki milletvekili, genç aktivist Greta Thunberg'i çevre ve iklim koruma konularındaki örnek çalışmalarından dolayı 2020 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdi. Peki Greta Thunberg Kimdir, 2020 Nobel Barış Ödülü Adayları Kimler

17 yaşındaki Greta Thunberg Kasım ayında Alman Sürdürülebilirlik Özel Ödülü'nü ve Eylül ayında ise Alternatif Nobel Ödülleri olarak bilinen Doğru Yaşam Ödülü'nü almıştı. Peki Greta Thunberg Kimdir, 2020 Nobel Barış Ödülü Adayları Kimler?

Dünya çapında öğrencilerin iklim değişikliğine karşı sokağa çıkmasına önayak olan Thunberg, 2018 yılında İsveç parlamento binasının önünde kendi hazırladığı "İklim için okul boykotu" yazılı pankartla oturarak dikkatleri üzerine çekmişti. Bunun ardından küresel boyutta üne kavuşan Thunberg, dünya genelinde birçok kişinin desteğini kazandı.

Greta Thunberg Kimdir?

greta_thunberg.jpgGreta Tintin Eleonora Ernman Thunberg (d. 3 Ocak 2003), Ağustos 2018'de iklim değişikliği ile savaşılmaya hemen başlanması gerektiği konusunda protestolara başlayan İsveçli bir eylemci. "İklim için okul grevi" ile medyanın dikkatini çekmeye başlayan Thunberg, o zamandan beri iklim aktivistliği yapmaktadır. Medya ile yayılan protestosuna destek olarak, okullar iklim hareketi için greve Kasım 2018’de başlamış ve aynı yılın Aralık ayında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP24) ardından büyüyüp dünyaya yayılmıştır.

15 Mart 2019'da, dünyanın dört bir yanındaki 112 ülkesinden tahmini 1,4 milyon öğrenci grev ve protesto çağrısına yanıt verip protestoya katıldı. 24 Mayıs 2019'da 125 ülkeden öğrenci içeren, benzer bir etkinlik düzenlendi. Temmuz 2019’da, Petrol İhracatçı Ülkeler Örgütü (OPEC) adına, genel sekreter Mohammed Barkindo, iklim aktivistleri olan Thunberg’i ve diğer gençleri fosil yakıt endüstrisi için "en büyük tehdit" olarak ilan etti..

Thunberg, aktivizmi için çeşitli ödüller aldı. Mart 2019'da, Norveç parlamentosunun üç üyesi, Nobel Barış Ödülü için Thunberg'i aday gösterdi.[12] Mayıs 2019’da, 16 yaşındayken, Time dergisinin kapağında yer aldı. Bazı medya, dünya üzerindeki etkisini "Greta Thunberg etkisi" olarak nitelendirdi.

Greta Thunberg, 3 Ocak 2003'te doğdu.Annesi Malena Ernman, İsveçli bir opera sanatçısı ve babası, aktör Svante Thunberg . Dedesi oyuncu ve yönetmen Olof Thunberg . Kasım 2018'deki bir TEDx konuşmasında Thunberg, ilk olarak sekiz yaşında iklim değişikliğini duyduğunu ve neden bu kadar az şey yapıldığını anlayamadığını söyledi. 11 yaşındayken depresyona girdi ve konuşmayı bıraktı. Daha sonra Asperger sendromu, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) <, DEHB ve selektif mutizm (seçici konuşmamazlık) tanısı kondu. Konuşmasında seçici mutizmi nedeniyle ancak ihtiyaç duyduğu zaman konuşabildiğini ve “şimdi bu anlardan biri” olduğunu; ve "spektrum" da olmanın, "hemen hemen her şey siyah veya beyaz olduğu için" bir avantaj olduğunu söyledi. Thunberg “Protesto etmezsem içimde ölüyormuşum gibi hissediyorum” dedi. Babası okula gitmemesinden hoşlanmıyor, ancak şöyle diyor: "[Biz] ayakta durma istediğine saygı duyuyoruz. Evde oturup gerçekten mutsuz olabilir ya da protesto edip mutlu olabilir". Greta, ailesinin karbon ayak izini azaltmak için, vegan olmaları ve uçmayı bırakmaları konusunda ısrar etti. Ailesini suçlu hissetmelerini sağlayarak et yemekten vazgeçmeye ikna ettiğini söyleyip “Onlara geleceğimizi çaldıklarını söylemeye devam ettim.” dedi. Annesi ayrıca, bir opera şarkıcısı olarak uluslararası kariyerini bıraktı. Uluslararası etkinliklerde konuşma davetlerine rağmen, Greta da hiçbir yere uçmuyor.

Thunberg, iklim değişikliğine dikkati çekmek için okulu asmasına dair öğretmenlerinin görüşlerinin birbirlerinden ayrıldığını söylüyor, ve ekliyor: "İnsanlar yaptığım şeyin iyi olduğunu, ancak öğretmenler olarak durmam gerektiğini söylüyorlar."  Onu destekleyen bir öğretmeni şöyle dedi: "Greta bir baş belasıdır, yetişkinleri dinlemiyor. Ama bir felaket için tam hızda ilerliyoruz ve bu durumda tek makul şey mantıksız olmaktır."

Mayıs 2019'da, Penguin Books, konuşmasının bir koleksiyonu olan, No One Is Too Small to Make a Difference'i yayımladı. Penguin, Thunberg ailesinin hikâyesi olan Scenes from the Heart'ı yayınlamayı da amaçlıyor. Bu projelerden sağlanan kazançlar hayır kurumuna bağışlanacak. Ayrıca Mayıs 2019'da, sanatçı Jody Thomas, Bristol'deki bir duvara 50 fit yüksekliğinde bir duvar resminde Thunbergi çizdi. Yüzünün alt yarısını yükselen deniz suyunun altında görünür şeklinde.

Thunberg, "Greta Thunberg etkisi" olarak nitelendirilen başka kız öğrenci iklim savaşçılarına ilham verdi. Açık sözlü duruşuna cevaben, çeşitli politikacılar iklim değişikliğine odaklanma gereğini de kabul etmişlerdir. İngiltere'nin (o zamanki) çevreden sorumlu devlet bakanı Michael Gove, “Sizi dinlerken, büyük bir hayranlık hissetmiştim, aynı zamanda sorumluluk ve suçluluk duydum. Ailenizin neslindenim ve neredeyse ele almak için yeterince şey yapmadığımızı biliyorum. İklim değişikliği ve daha geniş çevresel kriz yaratmalarına yardım ettik." 2008 İklim Değişikliği Yasası'nın yürürlüğe girmesinden sorumlu olan işçi partisi siyasetçisi Ed Miliband şunları söyledi: “Bizi uyandırdın. Teşekkür ederiz. Grevde olan tüm gençler toplumumuza bir ayna oluşturdu… Hepimize çok önemli bir ders verdik. Kalabalıktan sıyrıldınız. " Haziran 2019’da, İngiltere’deki bir YouGov anketi, Thunberg ve Extinction Rebellion’ın “inkâr balonunu deldiğini” söylediklerinden beri, çevre ile ilgili kamuoyu endişelerinin Birleşik Krallık’taki rekor seviyelere yükseldiğini tespit etti.

Thunberg'den ilham alan varlıklı hayırseverler ve Amerika Birleşik Devletleri'nden yatırımcılar, İklim Acil Durum Fonu'nu kurmak için Extinction Rebellion'ı ve okul grev gruplarını desteklemek için yaklaşık yarım milyon sterlin bağışta bulundular.[63] Hayırseverlerden biri olan Trevor Neilson, üç hayırseverin önümüzdeki haftalarda ve aylarda daha fazla bağışta bulunmak için küresel mega zengin arkadaşlarıyla iletişim kuracağını söyledi.[64] Şubat 2019'da, Thunberg'in çabalarına yanıt olarak, AB başkanı Jean-Claude Juncker, 2021'de başlayan iklim değişikliğini hafifletmek için yüz milyarlarca Euro harcama önerisini açıkladı.[65] Yeşiller partisi seçimlerde oylarını iki katına kadar arttırıp yaklaşık %21 ile ikinci sıraya çıkarak Avrupa Parlamentosu üye sayısını 71'e çıkardılar, Onların Avrupa komisyonundaki sandalye sayısının artırılmasını sağlayan oylar kuzey Avrupa ülkelerindeki sokaklardaki Thunberg'in eylemlerinden ilham almış gençlerden geldi. Sonuç, Yeşiller’e yeni Avrupa parlamentosunda “karar verici” olma şansını veriyor.. Haziran 2019 yılında İsveç Demiryolları (SJ), ülke içi yolculuklar için tren bileti alan İsveçliler sayısı; CO2 üzerinde uçan etkisi hakkında büyüyen kamuyu ile; bir önceki yıla göre %8 daha arttığı gözlemlenmiştir. Thunberg'in uluslararası konferanslara uçmayı reddetmesi sayseinde altını çizdiği CO2 emisyonu etkili oldu. Çevresel etkisinden dolayı uçağa binmekten utanmak, sosyal medyada 'Flygskam' veya "Uçmaktan Utanç" olarak #jagstannarpåmarken olarak etiketlendi.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.