Gürün Böğrüdelik Köyü Video

Böğrüdelik, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 108 km, Gürün ilçesine 37 km uzaklıktadır.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Gürün Böğrüdelik köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Böğrüdelik köyü son dakika gelişmeleri, Böğrüdelik köyüne özgü yemekler, Gürün Böğrüdelik köyünün tarihi, Böğrüdelik köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Böğrüdelik köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Böğrüdelik, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Böğrüdelik Köyü Resimleri ve böğrüdelik köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gürün Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gürün Sivas Arası Kaç Km? Gürün Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gürün Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gürün Böğrüdelik Köyünde doğan biri var mı? Gürün Doğumlu Ünlüler Kimler?

BÖĞRÜDELİK KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Böğrüdelik, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 108 km, Gürün ilçesine 37 km uzaklıktadır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Sivas karayolu üzerinde ve ilçe merkezine 37 km’lik mesafede bulunan Böğrüdelik köyü, Gürün ilçesinin kuzeyinde yer almaktadır. Köyün güneyinde yer almakta olan kayalığın tepesinde çapı bir metre kadar büyüklükte ve daire şeklinde boşluk bulunmaktadır. Bu kaya boşluğunun bulunması nedeniyle ve köyün yan tarafından (böğründe) bulunması nedeniyle Böğrüdelik köyü adı verilmiştir.

Böğür kelimesi bu yörede yan, cephe anlamlarına gelmektedir. Böğründeki kayanın delik olması nedeniyle bu ismi almış olan Böğrüdelik köyünün civarında birçok eski yerleşim biriminin kalıntıları bulunmaktadır. Böğrüdelik köyünde bulunan mağaralarda birçok küp kırıntıları ve çeşitli devirlere ait olan madeni paralar vb. eşyalar bulunmuştur. Böğrüdelik köyünde Ali Toptaş adındaki vatandaşın elinde çeşitli devirlere ait paralar bulunmaktadır. Bu paralar Ermeniler ve Bizanslılar dönemine ait olan madeni paralardır. Ermeni ve Müslüman nüfus İstiklal Harbi sonrasına kadar bu köyde karışık bir halde yaşamışlardır. Böğrüdelik köyünün Karakuyu denilen mevkiinde güz aylarına kadar kalmakta olan kar kuyuları bulunmaktadır. Burada yine tabii ve doğal mağaralar bulunmaktadır. Devlet hüyüğü adı verilen yerde de eski devirlere ait bulunan bir kurgan bulunmaktadır. Köyün Sakaltutan adında bir mezrası bulunmaktadır.

Böğrüdelik köyünde sırasıyla İsmail Uzun, Arif Uzun, Müslüm Uzun muhtarlık yapmışlardır.

Böğrüdelik köyünün dağlık kesiminin büyük bir kısmında mermer yatakları bulunmaktadır. Ayrıca bu köyün arazisi içerisinde olan Metalurjik (sarı) boya madeni de bulunmaktadır.

Böğrüdelik Köyü halkından; kurbanılar(toptaş)akcada/malatya'dan gelmişlerdir. Celikanlar (Atmaca) Celikan/İslahiye’den gelmişlerdir.

Karahamolar (Korkmaz) Halep'den gelmişlerdir.

Emiromarlar (Uzun) Malatya’dan gelmişlerdir. Toramanlar (Ayyıldız) Gürün’den gelmişlerdir.

Toramanlar (Toraman) Gürün’den gelmişlerdir. Gürün’e Adana Kozan’dan (Kozanoğlu) gelmişlerdir.

Böğrüdelik Köyün’den de ekonomik nedenlerden dolayı oldukça yoğun göç olayı yaşanmaktadır.

Böğrüdelik Köyü’nün ilkokulu 1942’de yapılmıştır. 1985 yılında elektrik, 1987 yılında da telefon getirilmiştir. Köyün camiisi ise, 1970 yılında lojmanlı olarak betonarme bina şeklinde yeniden inşa edilmiştir.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar