Gürün Çiçekyurt Köyü

Gürün Çiçekyurt Köyü

Çiçekyurt Köyü haberleri, Gürün Çiçekyurt köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çiçekyurt köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Çiçekyurt köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Gürün Çiçekyurt köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çiçekyurt köyü son dakika gelişmeleri, Çiçekyurt köyüne özgü yemekler, Gürün Çiçekyurt köyünün tarihi, Çiçekyurt köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çiçekyurt köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çiçekyurt, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çiçekyurt Köyü Resimleri ve çiçekyurt köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gürün Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gürün Sivas Arası Kaç Km? Gürün Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gürün Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gürün Çiçekyurt Köyünde doğan biri var mı? Gürün Doğumlu Ünlüler Kimler?

ÇİÇEKYURT KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Çiçekyurt, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 175 km, Gürün ilçesine 27 km uzaklıktadır. 20 km asfalt, 7 km stabilize yoldur. Toroslar'ın uzantısı Sümbüllü ve Köroğlu dağlarının güney eteğindedir. Rakımı 1920'dir.

Hayvan sürüleri ile Orta Asya'dan gelerek Gürün'e yerleşen Oğuz Türkmen ailelerden olan Pirlilerin, Zadelerin, yaylasıdır. Uzun yıllar yazlak olarak kullanılmış ve genelde sadece arazileri ekilmiştir. Osmanlı döneminde yerleşim yeri olan köy 1920 rakımı ile kışların ağır geçmesi ve yaşam şartlarının zor olması nedeni ile genelde yaz aylarında kullanılan yayla evleri ile 18. yüzyılda yazlak ve kışlak olarak devamlı iskan olmuştur. Köyün yakınındaki dağlarda, çayır ve tarlalarında yaz aylarının her döneminde çok çeşitli çiçekler açtığından adı ilk olarak Çiçekyurdu yaylası, daha sonraları ise Çiçekyurt köyü olarak değişmiştir. 1915 yılında Haymana'dan gelen TÜRKMENLER ile köy büyümüştür.

TÜRKMEN Aşireti kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler.

Anadolu'nun her yerinde görülen gelenekler bu köyde de mevcuttur. Sürülerin kuzuları toplu olarak Tohma Çayı'nda Temmuz ayının 15 inci günü tek tek yıkanır ve her sürü sahibi özel yemeklerle bunu kutlar ve eğlence düzenler. Bir gün sonra tüm kuzuların yünleri kırkılır ve yününden temizlenir.

Aynı zamanda tarlarında hasat bitince bunu da kutlarlar. Kasım ayının 15 inci günü koç katımı yapılır. Sürülere bırakılacak koçlar süslenir, üzerine boya ile Türk bayrağı işlenir ve şenlikler yapılarak koçlar sürülere bırakılır.

Köye özgü bazı yemekler şunlardır: Kendine has süt kaymağı, kuzu kızartması, patates yahnili kızartma, tereyağlı bulgur pilavı, közde yapılmış tereyağlı kömbe, içli köfte, ekşili köfte, pestüken çorbası, yayla çorbası, tarhana çorbası, un aşı ve sümündürü aşı. Ayrıca kendine has, koyun lor peyniri, koyun sünme peyniri, koyun salamura peyniri, koyun küp peyniri, koyun tereyağı, koyun yoğurdu gibi gıdaların üretimi vardır.

Bu köyde doğmuş şair Hasan Kondu'nun Ha Sen, Ha Ben isminde bir kitabı yayınlanmıştır.

Köy yüksekliği ve etrafının açıklığı itibarı ile çevresine hakim bir konumdadır.

Köyde yazları bölgesel kuzey poyraz rüzgarı eser, hava kurak ve soğuktur. Kışları da yine poyrazlı ve bol kar yağışlı ve soğuk geçer.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Geçim kaynağı başlıca küçükbaş hayvançılıktır; koyun peyniri, balı ile bölgesinde meşhurdur.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyonu vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon hattı vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.