İkizdere Gölyayla Köyü

İkizdere Gölyayla Köyü

Gölyayla Köyü haberleri, İkizdere Gölyayla köyü güncel son dakika gelişmeleri, Gölyayla köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Rize Köyleri Arasında yer alan Gölyayla Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

İkizdere Gölyayla köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gölyayla köyü son dakika gelişmeleri, Gölyayla köyüne özgü yemekler, İkizdere Gölyayla köyünün tarihi, Gölyayla köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gölyayla köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gölyayla, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gölyayla Köyü Resimleri ve Gölyayla köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İkizdere Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? İkizdere Rize Arası Kaç Km? İkizdere Hava Durumu? Rize Köyleri ve İkizdere Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Rizeli iseniz Rize Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Rizeli Ünlüler arasında İkizdere Gölyayla Köyünde doğan biri var mı? İkizdere Doğumlu Ünlüler Kimler?

Gölyayla, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün tarihi çok eski olup eski ismi ise (Kabaxor / Kabahordur)'dur.ikizderenin dağ köylerindendir. 1520 de fethedilmiş olup 1642 yılı osmanlı tahrir defterlerinde İspir kazasına bağlı bir nahiyedir ve çevresindeki 40 köy kabohora bağlıdır. 1642 yılı sayımında Köyün merkezinde tamamı müslüman 19 hane yaşamaktadır.1835 tarihli sayımda köy nüfusu 313 kişi olup tamamı müslümandır.
Gölyayla, Rize ili,İkizdere ilçesinin orman ve dağ köylerindendir. Gölyayla köy ve yaylaları, 10 km uzunluğunda kabohor vadisinde kurulmuştur. Rizeye 76 İkizdereye 24 km mesafededir. Köy merkezinin denizden yüksekliği 2073 m. Yaylanın (Gölyayla) yüksekliği 2365 m dir. Köyün Kuzeyinde Çamlık (çohcer),Güneyinde Meşeköy (Petran) Doğusunda Pazaryolu yaylaları (Erzurum) ve Batısında Tozköy (Mahura) bulunmaktadır.Köyün 5 mahallesi , 6 mezrası ve 3 yaylası vardır. Mahalleler: 1-Gavuzoğulları, 2-Emeçikalar, 3-Mendonli, 4- Çen, 5- Koğoş Mezralar: 1-Çoloğulları 2-Kuzey mezra, 3-Güney mezra, 4-Sağırlı 5-Kuniler, 6- Arçukan Yaylalar: 1- Gölyayla, 2-Teldemiç, 3-Çencehol
1960 lı yıllarda 300 hane civarında iken bugün kışları 30 kişi, yazları 1000 kişi civarındadır. Göç nedeniyle büyük şehirlere yerleşen köylülerinizin sayısı 5000 den fazla olup ağırlıklı olarak İstanbul,Samsun,Bursa ve Rizeye yerleşilmiştir.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde ilköğretim okulu vardır ancak öğrenci olmadığı için kapalıdır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde GSM baz istasyonu vardır

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.