Kuştul Manastırı

Kuştul Manastırı

Kuştul Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Esiroğlu Beldesi Şimşirli-Kuştul Köyü sınırları içinde bulunan ve turizm açısından önem taşıyan bir manastırdır.

Manastır, 752 yılında inşa edilmiş olup tarih boyunca çeşitli olaylara şahitlik etmiştir. 1203 yılında yağmalanmış ve bir süre terk edilmiş, ancak 1393 yılında tekrar faaliyete geçmiştir. 1904 yılında meydana gelen yangında tamamen yanarak yok olan manastır, üçüncü kez inşa edilmiştir. Günümüze pek az kalıntısı ulaşmış olan manastırın içindeki mağaranın kuzeyine yaslanmış küçük bir kilise olduğu bilinmektedir.

Manastırın içine girildiğinde, iç avlunun sağında ve solunda iki-üç katlı manastır odalarının bulunduğu görülmektedir. Kuzeydeki odalar misafir odalarını, güneydeki odalar ise keşiş odalarını barındırmaktadır. Manastırın 1903 yılında Cumont tarafından çekilen fotoğrafından, büyük bir kilisenin yanında haç planlı başka bir kilise ve manastır yapılarından oluştuğu anlaşılmaktadır.

Batı cephesinden bir merdivenle içine girilen manastır, geniş holler ve salonlarla dikkat çekmektedir. Ancak zaman içinde haç planlı kilise yıkılmış ve hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolmuştur. Bu kayboluşun, manastırın define avcıları tarafından tahrip edilmesinden kaynaklandığı iddia edilmektedir. Manastırın batıya uzanan dehlizleri tespit edilmişse de, maalesef günümüzde kullanılmaz durumdadır. Kuştul Manastırı, tarihi ve mimari özellikleriyle ziyaretçilere geçmişe yolculuk yapma fırsatı sunan önemli bir kültürel miras noktasıdır.

Aşağıdaki linkten Trabzon ili Maçka ilçesinin köylerini inceleyebilirsiniz.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.