Marmaris Bayırköy

Marmaris Bayırköy

Bayırköy Köyü haberleri, Marmaris Bayırköy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Bayırköy köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Muğla Köyleri Arasında yer alan Bayırköy Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Marmaris Bayırköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Bayırköy köyü son dakika gelişmeleri, Bayırköy köyüne özgü yemekler, Marmaris Bayırköy köyünün tarihi, Bayırköy köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Bayırköy köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Bayırköy , Muğla ilinin Marmaris ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Bayırköy Köyü Resimleri ve bayırköy köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Marmaris Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Marmaris Muğla Arası Kaç Km? Marmaris Hava Durumu? Muğla Köyleri ve Marmaris Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Muğlalı iseniz Muğla Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Muğlalı Ünlüler arasında Marmaris Adaköy Köyünde doğan biri var mı? Marmaris Doğumlu Ünlüler Kimler?

BAYIRKÖY KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

 

Bayırköy, Muğla ilinin Marmaris ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahallenin üç tarafı denizlerle kaplı, etrafı da yüksek dağlarla çevrilidir. Doğası ise yüksek çam ağaçlarıyla yemyeşildir.

Mahallenin tam orta yerinde yaklaşık 2000 yıllık bir çınar ağacı bulunur. Bu da turizm açısından köye bir katkı sağlar. Köy halkı ayrıca geçimini arıcılık ve hayvancılıkla sağlar.

Bayır mahallesi de Marmariste ki çoğu köy gibi Yörüktür.Köy halkı Antalya kökenlidir.Bayır Köyü son yıllarda jiplerle yapılan "safari" turlarının gözde durak noktası oldu. Mola verip, köy meydanındaki dev boyutlu tarihi çınar ağacının altındaki açık kahvelerden birinde bir çay ya da köpüklü ayran içmeyi unutmayın. Hikmeti neredendir bilinmez ama kocamış çınarın etrafında bir tur atmanın ömrü uzattığı söylenir. Bayırlılar bunu çınarın künyesine yazıp asmışlar.

Bayır mahallesinin antik Syrna kentinin üzerinde kurulduğu, şimdi caminin bulunduğu alanda sağlık tanrısı Asklepios'a adanmış bir tapınağın bulunduğu iddia ediliyor. Tapınaktan bugüne ulaşan hemen hiçbir iz kalmamış. Syrna kentinin akropolisi mahallenin 2 km kuzeydoğusunda Yancağız Tepesi üzerindedir. Akropolise Bayır'dan bugün de kullanılan antik taşlı yol izlenerek gidilebilir. Tırmanış yaklaşık yarım saat sürer. Akropoliste kent surlarının bir bölümü, mezar kapak taşları ve yapı kalıntıları görülecektir.

Marmaris Bayır mahallesinde bulunan 1880 yaşındaki anıt ağacın bakım ve tedavisi yapıldı.

Çalışma hakkında bilgi veren Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mustafa Karacan, Bayır mahallesinde bulunan ve Anıt Ağaç olarak tescil edilen 1880 yaşındaki çınara turistlerin ilgi gösterdiğini belirterek, Bu ağacı atalarımızın bize bıraktığı bir miras olarak görüyoruz. Ağacın bulunduğu mahallede deniz yok, buna rağmen anıt ağaç sayesinde insanlar geçimlerini turizmle sağlıyor dedi.

Ağaçta çürüme belirtilerinin ortaya çıkması üzerine bu konuda uzmanlaşmış bir ekibi Bursa'dan Marmaris'e davet ettiklerini; ağacın bakım masrafını üstlendiklerini söyleyen Karacan, şunları kaydetti: Ekip ilk aşamada ağaçta başlayan çürümeyi önlemek için tedbir aldı. Ağacın gövdesi ve dalları özenle temizlenerek ilaçlandı. Ağacın dallarındaki çürük bölgeler izolasyon yöntemiyle kapatıldı. Ağacın çevresi mantarlara karşı demir sülfat ve güz taşı ile izole edildi.

AĞACIN ÖMRÜ UZATILDI-

Bursa'dan özel bir ekiple geldiklerini belirten Orman Yüksek Mühendisi Teoman Varol, ağacın son yıllarda çürümeye yüz tuttuğun belirterek, Tedaviyle ağacın ömrü uzatıldı. Ağacın yaşı, köylüler tarafından 2 bin 300 yıl olarak biliniyor. Teknik incelemede ağacın 1880 yaşında olduğunu tespit ettik. Ağacın tedavisine her yıl nisan ayında özel bir gübre verilerek devam edilecek diye konuştu.

Köylülerden 95 yaşındaki Hasan Vural ile 74 yaşındaki Feriştah Yılmaz, turizmcilerin bu ağacı keşfetmesiyle köye gelen turist sayısında artış olduğunu ifade ederek, Bu ağacı turizmciler keşfetmeden önce sadece gölgesinden faydalanıyorduk. Bugün ise bu ağaç mahallesimüzün en önemli gelir kaynağı oldu dediler.

Ekip, Turunç beldesi belediyesinin 40 metrelik merdiveni bulunan itfaiye aracını kullanarak ağaca bakım yaptı.

Marmaris Milli Parklar Şefliğinden alınan bilgiye göre, bölgedeki 238 yaşlı çınar ağacı koruma altında bulunuyor.

Marmaris`te 2 Bin 300 Yıllık Dev Çınar Ağacı İlgi Odağı

Muğla’nın Marmaris ilçesine 30 kilometre mesafedeki Bayır mahallesinde bulunan 2 bin 300 yıllık dev çınar ağacı yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Muğla’nın Marmaris ilçesine 30 kilometre mesafedeki Bayır mahallesinde bulunan 2 bin 300 yıllık dev çınar ağacı yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.