Nevşehir Özyayla Köyü

Nevşehir Özyayla Köyü

Özyayla, Nevşehir ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Nevşehir merkeze bağlı bir köy olup, 2010 verilerine göre nüfusu 1608'dir.

 Özyayla yöresinde yapılan kazılarda elde edilen bulgulara göre köyün çok eski bir tarihi vardır.İlk yerleşme izleri M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır.

Köyün bilinen zamanına kadar ilk halkının Rum olduğu söylenir.Rumlar köyün yakınındaki mağaralarda yaşamışlardır.Köyün adının da bu mağaralardan geldiği söylenir.Bu mağaralara ‘in’ ya da şimdi ‘asma’ denilmektedir.Bu mağaraların renginin kırmızıya yakın olması sebebiyle burada yaşayan halk ’kızıl’ kelimesiyle ‘in’ kelimesi birleştirmiş ve köye ‘kızıl in’ adı verilmiştir.Buradaki ‘in’ kelimesinin zaman geçtikçe cin kelimesine dönüştüğü ve köyün adının Kızılcin olarak kaldığı söylenir.Köy halkının genel isteği üzerine köyün adı 1991 yılında ‘Özyayla’ olarak değiştirilmiştir.1991 yılından günümüze kadar bu ismin kullanılıyor olmasına rağmen hala Kızılcin ismini kullanan Özyayla deyince köyü bilmeyenler vardır. Bu da Kızılcin isminin çevredeki insanlar üzerinde ne kadar büyük etki bıraktığını gösterir.

Burada yaşayan halkın çevre köylerden göç ettiği bilinmektedir.Köyün yakınında bulunan Ertaş yaylası köy halkının hayvancılıkla uğraşması için büyük imkan sağlamaktadır.

Köyün şu andaki yerleşim yerinin üçüncü yer olduğu rivayet edilmektedir.İlk yerleşim yeri tam olarak bilinmemekle birlikte ikinci yerleşim yerinin köyün güneyindeki mağaralar olduğu zannedilmektedir. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Nevşehir merkezine 15 km uzaklıktadır Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Genel olarak tarım, küçük ve büyük baş hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Özellikle patates, buğday, kabak gibi ürünler bolca yetişmektedir. Eski yerleşim yerlerinden biri olduğu için altın madenlerinin bolca olduğu biryer olarak Söz edilir. Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır

Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.