Nusaybin Tepeören Köyü

Nusaybin Tepeören Köyü

Tepeören Köyü haberleri, Nusaybin Tepeören köyü güncel son dakika gelişmeleri, Tepeören köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Mardin Köyleri Arasında yer alan Tepeören köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Nusaybin Tepeören köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Tepeören köyü son dakika gelişmeleri, Tepeören köyüne özgü yemekler, Nusaybin Tepeören köyünün tarihi, Tepeören köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Tepeören köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Tepeören , Mardin ilinin Nusaybin ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesi bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Tepeören köyü resimleri ve Tepeören köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Nusaybin Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu bölgesi yöresine özgü haber kanalı var mı? Nusaybin Mardin Arası Kaç Km? Nusaybin Hava Durumu? Nusaybin Köyleri ve Mardin Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Mardinlı iseniz Mardin Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Mardinlı Ünlüler arasında Nusaybin Tepeören Köyünde doğan biri var mı? Nusaybin Doğumlu Ünlüler Kimler?

Tepeören, Mardin ilinin Nusaybin ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahallenin tarihi hakkında net bir bilgi yoktur. Fakat Büyük İskender sikkelerine rastlanılmıştır. Mahallenin güneydoğusunda kunegure ve kunzozane denen iki büyük mağara var.1925 yıllarında 60-70 haneden oluştuğunu sanılıyor.

Ekonomik sıkıntılardan dolayı zamanla hepsi göç etmişler. Kalanlar ise köy sahipleri aliye bezeki aşireti olup Koçeka da deniliyor ( Avşar boyunun Köçekli/Küçüklü adlı kolu ) mensuptur. deniliyor.Mahallede yaşayanlar hepsi akrabadır. İlk yerleşim yerleri ise Bezekê mezrasıdır. Bezekê, 116 mağaradan oluşup Tepeörenin 5 km kuzeyinde ormanın içinde yer almaktadır. Değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır (Moğollar, Kureyşliler, İsrail) şareş denilen büyük bir ziyareti bulunmaktadır. Her yıl Nisanın 15'inde çevre köylerden ve Nusaybinden çok sayıda insanlar ziyaret etmektedir.

Kuzey doğusunda küçük ve büyük iki kalesi var küçük kale tamamen yok olmuş büyük kale(anter kalesi)ise yıkılmış olup duvarların çoğu daha ayakta duruyor.köy halkı hayvancılıkla geçimini sağlardı.

1993'te zorunlu göçten dolayı boşaltıldı, güvenlik nedeniyle hâlen boştur.

2000-2001 yıllarında köylerine dönüş yapamayan halk Dursun mezrasının 2 km kuzeyine yerleşmiş bulunmaktadırlar. Dursun mezrası (Xirbê Celêl)da aynı kaderi yaşamaktadır.Mardin il merkezine 59 km, Nusaybin ilçesine 20 km uzaklıktadır. Mahallenin kuzeyinde ve güneyinde iki mezrası bulunmaktadır. Kuzeyde Erdoğdu (Bezekê) güneyinde Dursun (Xirbê Celêl) bulunmaktadır.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Hayvancılıkta küçükbaş, tarımda ise buğday, mercimek ve arpa öne çıkmaktadır.Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ayrıca ulaşımı sağlayan yol toprak olup mahallede elektrik vardır ama sabit telefon yoktur.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.