Of Yanıktaş Köyü

Of Yanıktaş Köyü

Of Köyleri Arasında yer alan Yanıktaş köyünde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler haangileridir, Yanıktaş köyünde vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir.

Yanıktaş, Trabzon ilinin Of ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yanıktaş Köyü Resimleri ve yanıktaş köyü video sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin Yanıktaş Köyünde doğan biri var mı? Of Doğumlu Ünlüler Kimler?

Of Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Of Trabzon Arası Kaç Km? Of Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Of Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Yanıktaş, Trabzon ilinin Of ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin kuruluşu fetih öncesine dayanır. Of'un tarihinde yeri olan Çapzadeler bu mahallede konuşludur. Trabzon'un fethinden sonra Of bölgesine birçok aile yerleşmiştir. Çapzadeler de bu köklü ailelerden biridir. Of merkezde otlakları bulunan aile zaman içerisinde göç kararı alarak bugün konuşlu oldukları Ços dağının eteklerine (Yukarı Yaranoz) yerleşmeye karar verirler.

Bugünkü caminin 100 Metre kadar Güneyinde ikamet eden 6 hane Rum ile iyi geçinmelerine karşın aralarında çıkan anlaşmazlık sonucu Çapzadeler tarafından tüm değerli eşyaları kendilerine verilen Rumlar dağ köylerine göçer. Bu anlaşmazlık Aşağı Yaranoz Rumlarını'da ürkütmüş zaman içerisinde göçerek mahallesi terk etmelerine sebep olmuştur.

Rumların Yerine gelen Müslüman Türk aileleri Yaranoz mahallesinin nüfusunun artmasını sağlamıştır. 100 yıl öncesine kadar pehlivanları olup güreş kuran köklü Çapzadeler bugün Çapoğlu ya da Çap namı ile anılmaktadır. Çapzadeler nüfuslu bir aile olup bölgede hatır sahibidir. Mahallenin eski adı Manastır'dır. Bu isim mahallede eskiden var olan 6 hane Rum'un Of'tan gelen Çapzadeler tarafından yaylalara doğru sürülmesinden sonra onların bıraktıkları evlere ailenin Manastır demesinden kaynaklanır.

İbadet yeri anlamında bir yapı söz konusu değildir. Ços dağının eteklerinde yer alan ve iki mahalle olan mahallesin en eskileri Çapzadelerdir.. Mahallenin merkezi Trabzon'un fethinden önce yerleşime açık iken, ikinci mahallesi (Sefaköy) 1770'li yıllarda iskana açılarak kurulmuştur.

Kavakpınar'ın (Yaranoz) Yukarı Yaranoz bölümünü oluşturan Yanıktaş 1960'ta köy olmasına karşın, diğer mahallesinin 1994'te ayrılmasıyla küçülmüştür. Çapzadeler'in mahallede 500 yıla yakın geçmişi vardır. Trabzon iline 70, Of ilçesine 10 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi daha çok çay tarımına dayalıdır.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.