Omal Yaylası Videosu

Araklı Bereketli Köyünün Yaylası ''Omal''... Trabzon iline 78 km, Sürmene İlçesine 42 km, Köprübaşı ilçesine 27 km uzaklıkta bulunan Arpalı köyü yakınındadır.

Trabzon iline 78 km, Sürmene İlçesine 42 km, Köprübaşı ilçesine 27 km uzaklıkta bulunan Arpalı köyü yakınındadır.

Bereketli, Trabzon ilinin Araklı ilçesine bağlı bir mahalledir. Sahilden 7 km uzakta kurulmuş bir yerleşim birimidir. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy halkının geçim kaynağı; başta fındık, çay ve mısır olup burada yaşayan halk, ilçelerde memur ve işçilik yapmaktadır.

Mahura köyü 1486 tarihinde Sürmene nahıyesine bağlı olarak kaydedilen köylerin en büyüklerinden biridir. Mahura köyü, 8 hisseye ayrılarak, tımarlara gelir olarak yazılmıştır. Kayıtlarda, bu köye ait mülk olarak kaydedilen yerin, daha önce Kotoros adlı bir Hıristiyan'a ait olduğu ve sahibinin Rumeli'ne sürüldüğü kaydedilmiştir. 

1486 tarihinde bu mahallede; 2'si Müslüman 244 hane, 16 mücerred, 16 bive, 3 baştine, 4 zemin mevcut olup ve toplam olarak da 18,151 akçelik gelir kaydedilmiştir. Ayrıca bu mahallede üç hane müsellem ve beş hane de bunlara yamak olarak kaydedilmiştir. Mahura köyü 1515 tarihinde, 11 Müslüman, 304 hane, 3 mücereed, 38 bive, 56 baştine, 6 zemin ile 8 hane cemaatı müsellem, 14 değirmen mevcut olup toplam olarak 28,000 akçelik gelir kaydedilmiştir. 

1553 tarihinde, 80'i Müslüman, 230 hane .4'ü Müslüman, 27 mücerred, 15'i Müslüman'ın elinde, 118 baştine, 11 hane, 2 mücerred, 26 baştine ve 42 zeminden oluşan cemaati müsellem, 8 değirmen vardı ve toplam olarak 31,113 akçelik gelir kaydedilmişti. 1583 yılında 91'i Müslüman 258 hane, 6'sı Müslüman 18 zemin, 19'u Müslümanların tasarufunda 144 baştıne ve 2'si Müslümanların elinde 9 değirmen, toplam olarak 36,047 akçelik gelir kaydedilmiştir.

Karadeniz gelenek ve görenekleri görülür. Yaylacılık, eskisi kadar olmamakla birlikte, yayla mevsiminde, halk yaylalara çıkmaktadır. Yaylaya çıkmak, artık daha çok gezi ve piknik amaçlı olmaktadır. Yemek kültürü, Karadeniz'e has özellikler sergilemektedir. Köy mutfağının tatları şöyle sıralanabilir;

Mısır ekmeği,
Lahana çorbası,
Tuzlu peynir (eski peynir),
Malez (kara kabaktan),
Kabak lapası,
Goliya,
Taze ve kuru fasulye,
Kiremitte hamsi,
Hamsi buğlama/ızgara/tava,
Isırgan lahanası.

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Araklı ilçesine yaylalar hangileridir?

Pazarcık,
Ağaçbaşı,
Çoşk yaylası,
Taşbaşı, Taşlı yaylası.
Arabinyurdu,
Çukuryayla.
İsmailağa yaylası,
Hamza yaylası

TRABZON'UN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

TRABZON HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

TRABZON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar