Orman Ve Su İşleri Bakanlığı’nın Mobil Tanıtım Aracına Balıkesir’de Büyük İlgi

Orman Ve Su İşleri Bakanlığı’nın Mobil Tanıtım Aracına Balıkesir’de Büyük İlgi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından oluşturulan mobil araç tanıtımı Toplu Taşıma Merkezinde (TTM) Vali Ersin Yazıcı ve Büyükşehir Belediye...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından oluşturulan mobil araç tanıtımı Toplu Taşıma Merkezinde (TTM) Vali Ersin Yazıcı ve Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur'un katılımıyla gerçekleştirildi.

Balıkesir'de bakanlık tarafından yapılan yatırımların tanıtımı ve vatandaşlara su kaynaklarının bilinçli tüketimi ve orman yangınlarının önlenmesi amacıyla düzenlenen etkinlik TTM'de gerçekleştirildi. Vali Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur, Orman Bölge Müdürü Metin Kırcı, DSİ 25. Bölge Müdürü Erol Şenöz, Meteoroloji İl Müdürü Erhan Güven ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdür Yardımcısı Hakan Mumcuoğlu oluşturulan sergiyi gezdiler. Halk oyunları gösterilerinin ardından konuşan Orman Bölge Müdürü Metin Kırcı " Bakanlığımızın orman, su varsa hayat var sloganı çerçevesinde OGM,DSİ,ÇEM,MP,METEOROLOJİ Genel Müdürlükleri olarak çocuklarımıza ve gençlerimize doğa sevgisini aşılamak, halkımızı orman, su ve hava konusunda bilinçlendirmek gayesi ile kitaplar, broşürler, fotoğraf sergileri, ücretsiz fidan dağıtımları yapılacak ve okullarda tiyatro oyunları tertip edilecektir" dedi.

13 yılda 1.534 aileye toplam 34 milyon kredi desteği

Bakanlığın son 13 yılda Balıkesir'e toplam 2 milyar 800 milyon TL yatırım yaptığına değinen Metin Kırcı "Yıllık 53 milyon m3 içme suyu temin edilerek şehrimizin 2028 yılına kadar içme suyu ihtiyacı karşılanmıştır. DSİ 25. Bölge Müdürlüğünce son 13 yılda 11 baraj ve 6 adet gölet, 24 Sulama tesisi inşa edildi. Bu sayede 522 bin dekar arazi sulamaya kavuşturularak Çiftçilerimize yıllık 309 milyon TL zirai gelir artışı sağlandı. 26 dere taşkınlara karşı ıslah edilerek 29 meskun mahal ve 429 bin dekar arazi koruma altına alınmıştır. Bunların yanında İnşaat safhasında 15 Adet Baraj, 18 Adet Gölet, 22 Adet Sulama Tesisleri, 23 Adet Dere Islahı çalışmaları hızla devam etmektedir. Planlama ve proje safhasında 1 İçme suyu tesisi, 10 Adet Baraj, 14 Adet Gölet, 42 Adet Sulama Tesisi bulunmaktadır. İlimizin toplam alanının yüzde 44'ü ormanlarla kaplıdır. Türkiye'nin orman alanı yüzde 28.6 olduğunu düşünürsek Balıkesir ilimiz orman alanı yönünden oldukça iyi durumdadır. Son 13 yılda 1.113.720 dekar arazide çalışma yapılarak 87 milyon adet fidan toprakla buluşturulmuştur. 1.207 okul bahçesine, 204 ibadethanenin bahçesine, 22 mezarlığa, 8 sağlık ocağına toplam 590 bin adet fidan dikilmiştir. Ülkemizin özellikle son yıllarda gelişen karayollarında vatandaşlarımızın seyahatlerini güvenli, konforlu ve çevreye uyumlu şekilde yapmaları için Balıkesir ili dahilinde 142 km otoyol ağında 53 bin adet fidan dikilmiştir. Bu bağlamda Sayın Bakanımızın da büyük önem verdiği Gelir getirici tür ağaçlandırma çalışmaları kapsamında son 13 yılda 105 köyde 18 bin dekar alanda 539 bin 49 adet ceviz, badem ve fıstıkçamı fidanı dikilerek kullanım sertifikaları köylümüze dağıtılmıştır. Ayrıca 27 bin adet yabani zeytin aşılanmış olup civarda oturan köylülerimize dağıtılacaktır. Toplumu ormanla buluşturmak, spor, ekoturizm, piknik alanları ve eğlenme ihtiyaçlarının karşılanması için Balıkesir ilinde 17 adet mesire yeri, 1 adet de şehir ormanı kuruluşu gerçekleştirilmiştir. Dünyada bal üreten ülkeler arasında 1.sırada ve marka olma gayesiyle Bal üretimini kalite ve kantite bakımından üst seviyelere çıkarmak için 8 adet bal ormanı kurduk. Yine orman içinde ve bitişiğindeki köylerde yaşayan halkın gelir seviyesini yükseltmek maksadıyla son 13 yılda 1.534 aileye toplam 34 milyon kredi desteği sağlanmıştır" şeklinde konuştu.

Ağaç sevgisi aşılamak

Barajların ömrünü uzatmak ve erozyonu önlemek için 15 adet baraj ve gölet kenarının ağaçlandırıldığını ifade eden Metin Kırcı "Artan fidan ihtiyacını karşılamak üzere 4 adet fidanlığımızda son 13 yılda 158 milyon fidan ürettik. Ağaç sevgisini aşılamak, fidan dikmeye teşvik etmek ve daha yeşil bir Türkiye için Kamu Kurum ve Kuruluşlarına, Tüzel kişiliklere ve vatandaşlarımıza 13,5 milyon ücretsiz fidan verilmiştir. Orman yangınlarıyla daha etkin mücadele için 6 adet yangın gözetleme kulesi, 17 adet yangın ilk müdahale ekip binası 92 adet yangın havuzu ve göleti, 1 yangın yönetim merkezi, 422 km YARDOP yangın yolu yapılmıştır. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce ilimizde; 2 Milli Park, 4 Tabiat Parkı, 1 Tabiat Koruma alanı, 1 Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 2 Ulusal öneme haiz sulak alan, 29 Devlet avlak sahası, 16 genel avlak sahası, bir örnek avlak sahası ile vatandaşlarımıza hizmet verilmektir. Doğal hayatı destekleme adına son 13 yılda doğaya 6.250 kınalı keklik, 61 kızıl geyik salınmıştır. Bu yaban hayvanlarının kışın aç kalmamaları için 13.000 kg. yem bırakılmıştır. Tabi ortamında zarar görmüş, 141 kuş ve memeli hayvandan 88 yaralı hayvanın tedavisi yapılarak tabii alanlarına geri bırakılmış, 53 ise rehabilitasyon merkezine yerleştirilmiştir. 20 bin hayvan aşılanmış, 15 bin hayvanın ise işaretleme ve kayıt işlemleri yapılmıştır "dedi.

Su hayattır

Vali Ersin Yazıcı Orman ve Su İşleri Bakanlığının Türkiye genelinde uygulamakta olduğu; ve gençlere duyarlılık, bilinç oluşturma adına yaptığı bu güzel uygulamadan dolayı Balıkesir olarak teşekkür edip şükranlarını iletmek istediğini belirterek başladığı konuşmasında " Sevgili çocuklar; biz belli bir yaşı aldık, gidiyoruz. Eğer güzel bir çevrede, mis gibi kokan alanlarda, o güzelim ağaç ve çiçek kokularıyla, tertemiz sularıyla bu şehirde yaşamak istiyorsanız, bugün ve bugünden sonra yapacaklarınız, sizin on yıllar sonra bulunacağınız ortamdır. Dolayısıyla bizden çok siz sahip çıkarsanız, yeşili severseniz, 30-40-50 yaşına geldiğinizde o yeşil ortamlarda güzel güzel vakit geçirirsiniz. Sularınızı temiz tutarsanız, sağlığınızla ilgili bir sorununuz olmaz. Çünkü su hayattır. Bugün Orman Bakanlığımızın bu programının akabinde fidan dağıtımı olacak. Sevgili gençler; bu dünyada bugün itibariyle veya bugün alıp yarın da dikebilirsiniz dünyada dikili bir ağacınız olsun. O yüzden bunu siz ve büyüklerinizle birlikte önemseyin. Rahat nefes alacağınız, mutlu ve huzurlu bir şekilde çevre sorunları olmadan yaşayabileceğiniz bir ülkeyi bugünden hazırlamanız gerekiyor. Bizler de size bu hazırlıkta yardımcı olacağız. Hep birlikte ülkemizi yaşanabilir, gıptayla bakılabilir, herkesin özenerek, sevgiyle, özlemle beklediği topraklar olarak yaşatmaya devam edeceğiz"şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından öğrenci ve vatandaşlara ücretsiz fidan dağıtımı gerçekleştirildi. Vali Ersin Yazıcı ve Orman Bölge Müdürü ile birlikte orman bilincinin arttırılması, yangınlar yangınlardan korunma yollarının arttırıldığı 8D film izlediler.

Orman Ve Su İşleri Bakanlığı’nın Mobil Tanıtım Aracına Balıkesir’de Büyük İlgi

Orman Ve Su İşleri Bakanlığı’nın Mobil Tanıtım Aracına Balıkesir’de Büyük İlgi

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.