Ovacık Güneysaz Köyü

Ovacık Güneysaz Köyü

Güneysaz Köyü haberleri, Ovacık Güneysaz köyü güncel son dakika gelişmeleri, Güneysaz köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Karabük Köyleri Arasında yer alan Güneysaz Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Ovacık Güneysaz köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Güneysaz köyü son dakika gelişmeleri, Güneysaz köyüne özgü yemekler, Ovacık Güneysaz köyünün tarihi, Güneysaz köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Güneysaz köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Güneysaz, Karabük ilinin Ovacık ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Güneysaz Köyü Resimleri ve Güneysaz köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ovacık Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Ovacık Karabük Arası Kaç Km? Ovacık Hava Durumu? Karabük Köyleri ve Ovacık Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Karabüklü iseniz Karabük Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Karabüklü Ünlüler arasında Ovacık Güneysaz Köyünde doğan biri var mı? Ovacık Doğumlu Ünlüler Kimler?

Güneysaz, Karabük ilinin Ovacık ilçesine bağlı bir köydür.Tarihçe == Köy 2 mahalleden oluşmaktadır. Güney ve saz ismindeki bu iki mahalle ayrıca köyün isminide oluşturmaktadır. Köyün 350-400 sene önce bolunun bir köyünden 9 hane olarak bu bölgeye yerleştiği bilinmektedir. 6 hanenin güneysaz mevkiine, 3 hanenin ise şu anda yerinde sadece harabeleri bulunan hoppoğun köyü denilen mevkiide yerleştiği ancak köyün tarihindeki iki büyük depremin yol açtığı yıkımda hoppoğun köyünün harap olup, güneysaz köyünün ise iki mahalleye bölünmesine sebep olmuştur. köyün en eski evinin 150 yaşında olduğu bilinmektedir. KÖYÜN TARİHİ İSE 3,000 YIL ÖNCESİNE DAYANMAKTADIR. KÖY SINIRLARI İÇİNDE BULUNAN ÖREN YERİ KÖRMEN SÖKÜ SİNCAN VE GEYİKLERİN DÜZÜ OLARAK BİLİNEN BÖLGELERDE KİLİSE HAMAM VE YER ALTI ŞEHİRLERİ OLDUĞU BİLİNMEKTEDİR.DEFİNE AVCILARI TARAFINDAN TALAN EDİLEN BU BÖLGE SİT ALANI OLUP KORUMA ALTINA ALINMIŞTIR.
Ovacık Yemekleri
Ovacık yemek çeşitleri arasında, un çorbası, göce çorbası, keşkek çorbası, malak, yoğurtlu yumurta, çul böreği, bişi, cevizli ekmek, cizleme, un helvası sayılabilir.
Yörede daha sonra ihtiyaç olduğunda yazın veya kışın kullanılmak üzere bazı yiyecekler önceden hazırlanır. Bunlar; kuru kıyma, kavurma, yufka, yayım, tarhana, pekmez, salça, sirke, keşkek, hoşaf olarak tüketilen pestil, çeşitli meyve kuruları(elma, armut, ayva, dut vb.), şerbet olarak tüketilen çeşitli meyve ezmeleri(kızılcık, ayva, erik, vişne, kuşburnu vb.), yemeklik olarak kullanılan çeşitli sebze kuruları( dilme fasulye, kurutulmuş patlıcan, dolma biber, sivri biber, bamya vb.), çeşitli gıda maddelerinden yapılan turşular(biber, domates, lahana, salatalık, vb.) çeşitli reçel türleri(kızılcık, çilek, vişne, ayva, üzüm vb.). Bunların dışında ilkbahar ve sonbaharda yörede bulunan cincile, kanlıca, ebişke vb. mantar türleri de yöre mutfağına ayrı bir zenginlik katar.
Çullu Börek: Yufka açılır, saçta pişirilir. Pişirilen yufkalar ince ince kesildikten sonra, tereyağı ile iyice karıştırılır. Bakır siniye; altına yufka döşenir, kesilmiş olan yufkalar siniye yayılır ve üstü yufka ile örtülür. Ateş korunda kızartılırken tereyağı eklenip iyice kızartılması sağlanır. Genellikle düğün yemeği olarak kullanılır.
Yoğurtlu (Katıklı) Yumurta: Kaynamakta olan suya yumurta ve sarımsak bırakılır. Yumurta pişince suyuyla birlikte bir tabak yoğurdun üzerine dökülür. Üzerine eritilip kızartılmış yağ dökülür. Kaynama suyunun az olmasına dikkat edilmelidir.
Karabük iline 32 km, Ovacık ilçesine 19 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyde, içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yoktur.
PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt değildir, sarı topraktır köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.