Sadrazam Rum Mehmet Paşa

Sadrazam Rum Mehmet Paşa

Rum Mehmet Kimdir? Rum Mehmet Paşa Kimdir? Rum Mehmet ne zaman yaşamıştır? Rum Mehmet Paşa Camii nerededir? Rum Mehmet Paşa Külliyesi nerededir? Rum Mehmet Paşa Bedesteni Nerededir? rum mehmet paşanın halka neden zulmetti?

RUM MEHMET KİMDİR? RUM MEHMET PAŞA KİMDİR?

Sadrazam Rum Mehmet Paşa ve Ölümü 

RUM MEHMET PAŞA VE HALKA YAPTIĞI ZULÜM?

Aslen Rumdur. Karaman seferinden dönülürken Vezir-i âzam Mahmut Paşa, bunun hilesiyle Afyon Karahisar'da azledilmiş ve yerine Rum Mehmed Paşa vezir-i âzam olmuştur. (872 H. 1467 M.)

Rum Mehmed Paşa, Karamanoğulları memleketini tamamen zabta memur edildiyse de halka çok zulüm yapmıştı. 875 H. 1470 M. de vezir-i âzamlıktan azl ve katledilip yerine İshak Paşa vezir-i âzam olmuştur.

Rum Mehmed Paşa'nın Üsküdar'da cami, imaret ve medresesi olup kendisi de orada medfundur. Yeni fethedilen İstanbul'a Anadolu'dan naklen Türklerin iskânına manî olmak için çok çalışmış olduğunu o devri çok iyi bilen Âşık Paşazade kaydetmektedir.      

RUM MEHMET PAŞANIN HAYATI

RUM MEHMET PAŞA NASIL ÖLDÜRÜLMÜŞTÜR?

RUM MEHMET NEDEN HALKA ZULMETTİ?

İstanbul yerli rumlardan bir ailenin çocuğu olup,sonrasında devşirme sistemine alınmış ve müslüman olmuştur. Özellikle Rum ailelere madende dahil çeşitli yer üstü kaynaklarının,gümrük vergilerinin iltizama verilmesini ve bu sayede devlet gelirlerinin toplanmasında verimin ve artışın olabileceğini belirtmiş ve bu konuda II.Mehmet'i ikna etmiştir.

Tekel ve iltizam usulleri konusundaki yaklaşımları bu dönemde Osmanlı maliyesinde kaynakların artmasını sağlasa da; bunun çok uzun dönemdeki etkisi olumsuz olmuştur. Zira bu sayede Osmanlının özellikle duraklama döneminde, devlet zayıfladığında yolsuzluklar başgöstermiş yine ticari hayat belli azınlıkların eline geçmiştir.

Bununla birlikte sadrazamlığı döneminde bilinen diğer bir olayda Karaman Seferi esnasında sergilediği tarihe geçen kıyım ve talanıdır.

Karamanoğulları Osmanlı imparatorluğunun elindeki toprakların bir kısmını almak için ordu seferdeyken saldırıda bulunuş ancak sonrasında bu saldırılar geri püskürtülüp Karamanoğulları Osmanlılara bağlı hale getirilmişti.Ancak aynı durum tekrar ortaya çıkınca Rum Mehmet Paşa , Karamanoğulları seferine çıkmıştır. Seferde komutasındaki Osmanlı askerleri halka son derece acımasızca davranmıştır.

O devirlerin tarihçilerinden Aşıkpaşaoğlu eserinde onun için şöyle demektedir:

Rum Mehmet,yürüdü.Larende'ye vardı. Mescitlerini ve medreselerini yaktı,yıktı ve bozdu. Babasının evi gibi harap eyledi. Şehrin kadınlarını ve oğlanlarını soydurdu. Çıplak ettirdi.Larende'den gitti. Vardı,Ereğli'ye çıktı. Ereğli'nin ilini ve köylerini harap eyledi..."

Bu icraatını devşirme kökeni ile ilişkilendiren hatta Rum olmasından ötürü İstanbul'un acısı için yaptığını söyleyen tarihçiler de bulunmaktadır.

Varsak Türkmenleri üzerine hareket etmiş ancak Varsak beylerinden Uyuz Bey tarafından mağlup edilmiş, Karaman seferinde ele geçirdiği bütün mal ve para Türkmenlerin eline geçmiştir. Karamanlı Mehmet Paşa' nın teşvikiyle azledilmiş ve 1470 yılında boğularak öldürülmüştür.

Mezarı Üsküdar'da yaptırmış olduğu Rum Mehmed Paşa Camii yanında bulunan türbesindedir. Ankara'da günümüzde Anadolu Medeniyetleri Müzesi olan Kurşunlu Han da Rum Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır.

      

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.