Safranbolu Yukarıdana Köyü

Safranbolu Yukarıdana Köyü

Yukarıdana haberleri,Safranbolu Yukarıdana köyü güncel son dakika gelişmeleri Yukarıdana köyü ile ilgili tüm video,fotoğraf ,haberler,Karabük Köyleri Arasında yer alan Yukarıdana Köyünde vefat edenler,köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Safranbolu Yukarıdana köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yukarıdana köyü son dakika gelişmeleri, Yukarıdana köyüne özgü yemekler, Safranbolu Yukarıdana köyünün tarihi, Yukarıdana köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yukarıdana köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yukarıdana, Karabük ilinin Safranbolu ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yukarıdana Köyü Resimleri ve Yukarıdana köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Safranbolu Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Safranbolu Karabük Arası Kaç Km? Safranbolu Hava Durumu? Karabük Köyleri ve Safranbolu Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Karabüklü iseniz Karabük Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Karabüklü Ünlüler arasında Safranbolu Yukarıdana Köyünde doğan biri var mı? Safranbolu Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yukarıdana, Karabük ilinin Safranbolu ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün adının DÂNE köy olduğu ancak zamanla söyleyiş kolaylığı bakımından isminin DANA Köy olarak değiştiği rivayet edilmektedir. Fakat köy halkında köyün ismiyle ilgili hiçbir rahatsızlık duyulmamaktadır. Zaten tüm çevrede Dana köy olarak bilindiğinden bu ismin değişmesi gibi bir husus gündeme gelmemiştir.
Köy, hem olşum olarak hem de evlerin mimari ve teknik yapısı olarak Safranboluya ve safranbolu evlerine çok yakındır. Evleri genellikle alt bölümünde ahır ve hayat kısmı, üst bölümde de odalar, banyo tuvalet bulunur. Ayrıca evlerin hemen hemen hepsinde cumba denilen çıkma vardır. Sokakları en dar caddelerine kadar çok düzgün ve eşsiz sayılabilecek kalitede taş kaldırımdan oluşmaktadır. (son zamanlarda yapılan altyapı çalışmaları sonucu bu kaldırımlar orijinalliğini kaybetmiştir) Ayrıca köy boğaz mahallesinden başlayarak çeşmeye kadar 100 metre YERALTI SU KEMERİ mevcuttur ve halen tarihi bozulmadan günümüze kadar korunmuştur.su kemerinin baş tarafında SU KUYUSU KAMELYASI bulunmaktadır.
Merkez mahalle 56, susunduk mahallesi 18 haneden oluşmuştur. Köy halkının büyük çoğunluğu Safranbolu ilçesinde ikamet etmekte olup, genellikle yaz aylarında köylerine gelmektedir. köyden büyükşehirlere göç olayı yoktur.
Köyde Ramazan ve Kurban Bayramlarında, bayramlar yaz aylarına denk geldiği zamanlarda, her bayram günü köyün çayırlık alanında "kolanga" adı verilen yemekli toplantılar yapılırdı. şimdilerde ise kapalı mekanlarda yapılmaktadır.
Ayrıca 6 Mayıs'tan sonra gelen her pazar gününde hıdırellez şenlikleri yapılmaktadır. Önceden köy düğünlerimiz hafta başından başlayarak
pazartesi günü: 'KEŞKEK DÖVME' ve 'HOROZ YAKALAMA',
salı günü: 'ERKEKLER HAMAMI' BAYANLAR SİNİ BIRAKMA'akşamı davullu düğün.
çarşamba günü: 'BAYANLAR HAMAMI' ve 'ERKEKLERE BAŞLIK YAZMA' akşamı davullu düğün.
perşembe günü: 'GELİN ALMA' CİBİNLİKLE VE ATA BİNDİRİLEREK GELİN GETİRİLİR.(davullu).
cuma günü: 'DUVAK' (semet.)
pazar günü: 'ÜÇ GÜNLÜK' (kız erkek evininyakın akrabaları ile birbirlerine giderek yemek yemeleri). Eski düğünlerimiz 1 hafta sürerdi... Nerde eski düğünler=)...
Düğün ve bayramlarda mutlaka her evde su böreği ve ev baklavası yapılır. Dini bayramlarda nişasta ve pirinç ile yapılan bir tatlı olan "zerde" köye has bir yiyecektir. Ayrıca ev yapımı kelebek makarna ve pürohi de misafirlere yapılan en güzel yemek ikramlarındandır.
Karabük iline 15 km, Safranbolu ilçesine 5 km uzaklıkta, Sarıçiçek dağının eteklerinde, Güneyinde Aşağı dana ve İncekaya köyü, batısında hızar kanyonu, doğusunda köyün arazileri ve kuzeyinde de sarıçiçek dağının bir bölümü olan bir konumda bulunmaktadır. yerleşimi ve köy planı gayet güzel olup tarım ve orman arazilerine zarar vermeyen bir yerdedir. Köyün ve Safranbolu' nun içme suyunu sağlayan hızar suyu, adını, üzerine yapılmış su ile çalışan büyük bir hızardan (su ile çalışan kereste biçme atöltesi) almıştır. Elektriğin olmadığı zamanlarda kereste biçme işleri bu hızar ile yapılırdı. tonlarca su alabilen bir deposu olan bu hızar tamamen ağaçtan yapılmıştır. Dere boğazında 12 adet su ile çalışan un değirmeni bulunurdu. Safranbolu ve Eflani çevre köylerinden buraya at ve kağnı arabaları ile un öğütmeye gelinirdi. Hızar suyunun hemen 250 metre üst tarafında dere boğazında AKFADİM'İN HAMAMLIĞI adını taşıyan bir şelalede mevcuttur. Hızar suyunun üst tarafında HIZAR MAĞARASI vardır. Bulak mencilis mağarası ile eş değerde olup yolu ve elektriği olmasına rağmen köy muhtarınında il turizm müdürlüğüne müracaat ettiği halde restore edilmeyişi turizmimiz için bir kayıptır.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. köyde yaz aylarında kurbanlık büyük baş hayvan besiciliği yapılmaktadır. Ayrıca arıcılığıda profösyönelce yapanlar bulunmaktadır. 150-200 büyük baş hayvan bulunmaktadır. 400-500 arasında da arımız mevcuttur.
Köyde ilköğretim okulu vardır ancak uzun yıllar önce öğrenci azlığı nedeni ile eğitim-öğretime kapanmıştır. Köyde, çok uzun yıllardan beri içme suyu şebekesi ve 2006 yılında yapılmış kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köy konağı, cami ve imam evi bulunmaktadır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.