Safran’da üretim ve kalite arttırma hedefleri

Safran’da üretim ve kalite arttırma hedefleri

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve dünyanın en pahalı bitkisi olan Safran'nın farklı uygulama koşullarında verim ve kalite artışının...

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve dünyanın en pahalı bitkisi olan Safran'nın farklı uygulama koşullarında verim ve kalite artışının yanısıra üretim maliyetini düşürmek için çalışma başlatıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Karabük İl Müdürü Mustafa Şahin, yaptığı açıklamada, 4 farklı şekilde uyguladıkları proje kapsamında önceliklerinin vatandaşın safran üretimindeki maliyetini en aza indirebilmek olduğunu söyledi.

4 farklı uygulama deneniyor

Safran üretiminde yabancı ot kontrolüyle ilgili çok ciddi sorunlar olduğunu belirten Şahin, "Yevmiyeler çok yüksek, insanlar bu işe çok büyük paralar harcıyorlar. Bizde "Tıbbi Bitkiler ile Aromatik Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi" projesi kapsamında bütün girdilerini karşılıyoruz. Onlarda bize işçilikten yana yardımcı oluyorlar. 4 ayrı tekerrür kurduk, bu tekerrürlerden bir tanesi, Karabük ve Safranbolu'da klasik yapılan yetiştiricilik. Bir diğeri üzerine hayvan gübresi yerine işlenmiş, paketlenmiş ve içindeki yabancı ot tohumları arındırılmış bir gübreyle kapatmak, bir diğeri ise sadece toprak dışındaki özel hazırlanmış sebze üretiminde kullanılan bir yetiştirme materyali ekildi, son aşamada ise çiftçi şartlarının bir benzeri toprağa yapıldı. Ancak burada malç adını verdiğimiz örtüyle kapattık, özel gübreyi kullandık." dedi.

Hedef maliyeti düşürerek üretimi arttırmak

"Burada işçiliğimiz ne kadar düşecek, çiçek kalitemiz ne kadar artacak ve soğan iriliğimiz nereye varacak? Bunu gözlemleyeceğiz." diyen Şahin, şöyle konuştu:

"Bu 3 yılın sonunda düşündüklerimiz gerçekleşecek olursa dünyadaki en kıymetli, en pahalı ürünlerden bir tanesi olan, tıbbi ve aromatik bitkilerin vaz geçilmezi olan Safranbolu'ya adını vermiş olan safranı bu bölgede daha fazla üretebileceğiz. Buradaki insanlarımızın bu işten kaçınması işçilik. Bizim ana hedefimiz işçiliği ne kadar düşürebileceğiz?"

Safranbolu'ya adını veren safrana yakışacak derece üretim potansiyeli olmadığını da aktaran Şahin, "Bundan en büyük unsur işçiliğimiz. Bizim işçilik maliyetini düşürdüğümüz anda, alanları artırabilecek maliyeti düşürecek projeler geliştirmek. Maliyet düştükten sonra insanlar para kazanabiliyor ve üretecektir. Hedef, bu şehre tescil edilmiş bir safranı kazandırmak. Safranbolu'ya ait bir çeşidin tescillenmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı düzeyinde çalışıyoruz. İnşallah bu konuda da talep edecek bir üreticimize de destek vereceğiz. Doğruyu ve ucuzu buluncaya kadar biz faaliyetlerimize devam edeceğiz." İfadelerine yer verdi.

Projenin uygulandığı safran tarlasının sahibi çiftçi Recep Kartal da projenin çok güzel olduğunu belirterek, " Yapılan proje kapsamında hangi uygulamanın daha iyi olduğunun anlaşılmasının ardından onu uygulayacağız çiftçiye göre. Telaşemiz o. Yevmiye ve işçi maliyeti çok yüksek. Bu nedenle çiftçi bu işi bırakmaya başlıyor ve üretim azalıyor" dedi.

Safran’da üretim ve kalite arttırma hedefleri

Safran’da üretim ve kalite arttırma hedefleri

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.