Şalpazarı Çarlaklı Köyü

Şalpazarı Çarlaklı Köyü

Şalpazarı Köyleri Arasında yer alan Çarlaklı köyünde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler haangileridir, Çarlaklı köyünde vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir.

Çarlaklı, Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çarlaklı Köyü Resimleri ve çarlaklı köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin Çarlaklı Köyünde doğan biri var mı? Şalpazarı Doğumlu Ünlüler Kimler?

Şalpazarı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Şalpazarı Trabzon Arası Kaç Km? Şalpazarı Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Şalpazarı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Çarlaklı, Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 73 km, Şalpazarı ilçesine 6 km sahile 8 km uzaklıktadır. En yüksek tepesi İzmiş tepesidir (1000 m).

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi gurbetçilik kısmen de tarım ve emekli gelirleri bulunmaktadır...

Mahallede Arı çardakları olduğundan Çardaklı deniliyormuş daha sonra Çarlaklı olarak kayıtlarda yer almaya başlamış. Mahalleye Akçaabat, Giresun Zıva ve Tirebolu Çeğelden, Beşikdüzü Türkelli mahallesinden mahallenin İbikli mahallesine veya mahallenin İbikli mahallesinden Beşikdüzü Türkelli mahallesine İbikoğullarının göçü olmuştur, Beşikdüzü Hoplu mahallesinden, Rize Gürgenli mahallesinden göçler olmuştur.

Rize'den gelen bazı hanelerin efsanesi sanki tüm mahallenin kuruluş efsanesi gibi anlatılır. Ayrıca bir rivayete en büyük mahallesi İbikli mahallesine İbikli denmesinin sebebi babanın oraya ayırdığı çocuğunun burnunun uzun oluşundan İbikli dendiği söylenir ya da İpekli isminin yöresel şivesine göre İbek, İbekli, İbikli söylenmesi de olabilir, hatta eski vergi kayıtlarında mahallede en fazla vergi ödeyenlerin biri de İpek adınında bir aile büyüğü olduğu anlaşılıyor. Çamgeriş mahallesi de sonradan Akçiriş mahallesi diye ayrılmıştır.

Mahalleden yaklaşık Cumhuriyetin ilanından önce Düzce Gölyaka Kuyudüzü mahallesi ve diğer yakın mahallelere göç verdiği düşünülürse, ayrıca Kadırga yaylasına çok daha da eskilerden beri çıkıldığı düşünülürse ki yaylada dahi çok yakın tarihten olduğu gibi isimleri belli olmayan çok eski tarihlerden kalma mezarlar da vardır. Ayrıca ne hatırlanan ne de bilinen hiçbir yabancı bir yer ismi de bulunmamaktadır. Bu durum bir yerde mahallenin yerleşimini Osmanlı'nın Trabzon'u fethinden çok daha eskilere dayandırıyor.

Karadeniz düğün adetleri, yerleşim adetleri, yemek adetleri; lahana yemekleri sarması dahil, hoşmak, yalaş, helle, ısırgan, kabak çorbası, feli kabak, mısır çorbası, turşu kavurması, dizin çorbası, tirmit kavurması, melevcen kavurması, bezirgan aşı, soğan döndermesi, patates döndermesi, kaldirik döndermesi, mısır ve buğday unundan helva kavurması, kiraz turşusu, fasulye turşusu, pezik turşusu, dut pekmezi, üzüm pekmezi, sırımlı ekmek, otlu ekmek, bleki ekmeği, ocaklık ekmeği, sac ekmeği, hamsili ekmek, çörek, cırıtta, bişi ve yağlı yufka, yayık ayranı ve yağı, çökelik kurutu, avuz ve daha birçok çeşitler vardır.

Belleme, kazma, kerme taşıma imecesi, sık alma, tarla biçme, çömen kırma, darı soyma, çayır biçme, fındık fol etme imecesi, taş taşıma imecesi yapılırdı, birlikte değirmene gidilirdi, mayıs yedisine gidilirdi, her çarşamba birlikte Şalpazarına yayan gidilirdi, dönüş yolunda mahalle altında Ağasar deresi üzerinde Cırığu değirmen yanı vardı orada önceden kahve, bakkal ve halen daha bir tanesi çalışan, diğeri çalışmayan değirmen vardır, mahalle yoluna eskiden şimdi artık çoğu kapanan kullanılmayan çıkış rampa idi, o yollar da mahalle sorunları tartışılır ve komşuluk ilişkileri geliştirilirdi, bir de Dinlenmeç adında sırtta yükle gelirken dinlenilen bir yer vardı.

Kemençeye ve davul zurnaya horon oynanır, bir de unutulmaya başlanan mahallenin kendi kız horonu vardır. Ayrıca ağustos ayının son pazar günü İzmiş şenlikleri yapılır. Yazları her cuma Kadırga pazarı vardır, Temmuz ayının üçüncü cuma günü de Kadıgada Otçu şenlikleri yapılır. Eğitim oranı en yüksek mahallelerden biridir, bu nedenle nüfus göç etmiştir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
1
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.