Şalpazarı Kasımağzı Köyü Video

Kasımağzı, Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir. Köy halkı, Çepni Türkmenlerinden oluşmaktadır. Kasımağzı Mahalleninün adı iki rivayete dayanır.

Kasımağzı, Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kasımağzı Köyü Resimleri ve kasımağzı köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin Kasımağzı Köyünde doğan biri var mı? Şalpazarı Doğumlu Ünlüler Kimler?

Şalpazarı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Şalpazarı Trabzon Arası Kaç Km? Şalpazarı Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Şalpazarı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Kasımağzı, Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir. Köy halkı, Çepni Türkmenlerinden oluşmaktadır. Kasımağzı Mahalleninün adı iki rivayete dayanır.

Bunlardan: 1- Mahalleye ilk karın daha çok Kasım ayında yağması ile birlikte soğukların bu ayda başlaması ve kış rüzgârlarının bu ayda esmesi nedeniyle bu soğuklara "Kasım ayazı" deniliyormuş, Zamanla bu deyim "Kasımağzı" olarak değişip köyün adı olarak kalmıştır. 2- Mahalleye ilk yerleşenin "Kasım Ağa" adında biri olduğu ve bundan dolayı köyün bu kişinin adını aldığı söylenmektedir.

Kasımağzı köyü ağasar yöresindeki diğer köyler gibi TÜRKMEN ÇEPNİ köyü olarak bilinir. Türkmen Çepniler’den bahseden en eski yazılı kaynak, 1072-1076 yılları arasında Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılan ‘Divanü Lügat-it Türk’tür. Kaşgarlı’ya göre Çepni Boyu; Oğuzlar’ın yirmi iki boyundan yirmi birincisidir. Çepni, Üçoklar’ın en büyüğü olan Kök Han’ın dördüncü oğludur. Kaşgarlı'daki Oğuz Boyları adlı eserde Çepni tanıtılırken; ”Nerede düşman görse durmayıp savaşan” şeklinde tanıtılmıştır. Ongunu(Sembol) ”Sunkur", Ülüşünün(şölendeki et payı),Sol karın yağı,sol yanbaş olduğu belirtilmiştir. Çepniler Orta Asya'dan beri darı ekmeğini biliyorlardı. (Tariğ-Tariğ Lağ) tarla adı, bu tariğden gelmektedir. O zamanlar buğday, arpa ve diğer tahıllar ekilmiyordu. Yiyeceklerin başında hayvansal ürünler, av ürünleri, ceviz ve bol miktarda bal gelmektedir.

ÇEPNİ TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Trabzon iline 75 km, Şalpazarı ilçesine 8 km uzaklıktadır. Kasımağzı köyünün Güneyinde Dorukkiriş, kuzeyinde Düzköy, Batısında Ağasar deresi doğusunda köyün mezrası ile çevrili olup doğu-batı ekseninde dik bir yamaca kurulmuştur.

Şalpazarı ilçesi köyün kuzeyinde, Sis dağı Güney-batısında kalmaktadır. Coğrafi yapı bakımından arazisi son derece engebeli büyük bir bölümü orman veya fındıklarla kaplı olmasına rağmen tarla tarımı ve fındık üretimi yapmak suretiyle köy halkı bu topraklardan en iyi şekilde yararlanmaya çalışmaktadır.

Genel olarak her mevsim yağışlıdır, ortalama sıcaklık yaz aylarında 20-25 oC, kış aylarında 5-10 oC civarında olur. Bu ısı derecelerinden de anlaşıldığı gibi iklim yazları ılık ve sıcak, kışları ise ılık ve soğuk geçer. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köy halkı ticari amaçla Fındık üretimi, kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla da mısır, patates, kabak, karalahana ve fasulye üretimi yapmaktadır. Mahallede yetişen meyve türleri; elma, armut, kiraz, erik, ayva, dut, üzüm, ceviz, fındık, karayemiş(taflan). Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.

PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar