Sesli Kütüphane İle Okumaya Engel Yok

Sesli Kütüphane İle Okumaya Engel Yok

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Engelli Danışma Merkezi'nde görme engelli bireylere bilgisayar kullanmayı öğretiyor, sesli kütüphane hizmeti ile Türk...

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Engelli Danışma Merkezi'nde görme engelli bireylere bilgisayar kullanmayı öğretiyor, sesli kütüphane hizmeti ile Türk ve Dünya edebiyatının seçkin eserlerini dinlemelerine olanak sağlıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, sağladığı hizmetlerle engelli vatandaşların eğitim ve kişisel gelişimlerine destek oluyor. Yavuz Özcan Parkı içerisinde bulunan Engelli Danışma Merkezi, engelli bireylerin karşılaştıkları problemlere çözüm bularak rehberlik ederken, uzman eğitmenler eşliğinde verdiği kurslarla da engellilerin sosyal yaşamlarına ve mesleki gelişimlerine katkı sağlıyor. Engelli Danışma Merkezi'nde en çok ilgiyi ise sesli kütüphane hizmeti görüyor.

Görme engelli bireyler burada, internet aracılığı ile herhangi bir destek almadan günlük gazete okuyabiliyor, araştırma yapabiliyor ve e-posta gönderip alabiliyor. Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Eğitim Merkezi'ne (GETEM) ait e-kütüphaneye bağlanarak roman, araştırma, çocuk kitapları gibi birçok kitap türünü sesli olarak dinleyebiliyor. Görme engelli bireyler, yaklaşık 200 sesli kitabın yer aldığı sesli kütüphaneden Braille Alfabesi ile (kabartma yazı) çıktı alıp, okuyabiliyor.

Bilgisayar kullanabilecekler

Engelli Danışma Merkezi'nde görme engelli bireylere bilgisayar kursu veren Doğukan Özeren, "368 saatlik bir kursumuz var. Kursun sonunda kursiyerlerimize sertifika veriyoruz. Kurs tamamlandığında görme engelli bireyler bizden iyi bilgisayar kullanabilir hale gelecek. Sesli kütüphanede GETEM sayfamız var. Görme engelli arkadaşlarımız ister buradan ister evlerinden sitemize giriş yaparak buradaki kitapları sesli olarak dinleyebiliyor. Sesli kütüphanede öğrencilerimiz hayata aktif olarak katılım sağlıyorlar" diye konuştu.

Eğitimden sonra iş buldu

Engelli Hizmet Merkezi'nde aldığı bilgisayar eğitimi ile özel sektörde işe başladığını ifade eden 49 yaşındaki görme engelli Sevgi Kurtkalkan ise "Engelliler topluma kazandırılmalı. Ailelerimiz bilinçsiz, görme engeli olunca kişi tüm eğitim olanaklarından yoksun bırakılıyor. Ben burada bilgisayar kullanmayı öğrendim. Bu sayede özel sektörde iş buldum. Haftada bir gün izin günlerimde kendimi geliştirmek için buraya gelmeye devam ediyorum. Hocalarımızdan çok memnunuz. Her şeyi bıkmadan tekrar tekrar gösteriyorlar. Biz karamsar olsak da hocamız bizi motive ediyor, yönlendiriyor."

Sürekli kitap dinliyorum

Görme engelli Mehmet Kalkan, Sesli Kütüphane hizmetinden sürekli yararlandığını belirterek, "Burada bilgisayar konusunda bilmediklerimi öğreniyorum ve GETEM'den sürekli kitap dinliyorum. Bilgisayar öğrenmek hayatımı kolaylaştırıyor. Buradaki eğitimden de çok memnunum, ben burada dört dörtlük her şeyi öğrenmek istiyorum."

Görme engelli kursiyer Levent Ünlüer de, "Burası dopdolu bir yer. Hocalarımız çok iyi. Eğitimler bir yana arkadaşlık ortamı çok güzel. Sesli Kütüphane, kitabı alıp okumaktan çok daha kolay. Burada hem eğitim al, hem dinlen, hem kitabını dinle bundan güzel şey mi var" diye konuştu.

Sesli Kütüphane İle Okumaya Engel Yok

Sesli Kütüphane İle Okumaya Engel Yok

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.