Sürmene Aksu Köyü Video

Aksu, Trabzon ilinin Sürmene ilçesine bağlı bir mahalledir. ' ASO 'isminin nereden geldiğine dair bir rivayet bulunmakta,o da şöyledir. Mahallenin arazi yapısı olarak güzel olması nedeniyle özellikle yaz aylarında ilçenin tabir caizse kodomanları köye yaz

Aksu, Trabzon ilinin Sürmene ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Aksu Köyü Resimleri ve aksu köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin Aksu Köyünde doğan biri var mı? Sürmene Doğumlu Ünlüler Kimler?

Sürmene Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Sürmene Trabzon Arası Kaç Km? Sürmene Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Sürmene Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Aksu, Trabzon ilinin Sürmene ilçesine bağlı bir mahalledir.

' ASO 'isminin nereden geldiğine dair bir rivayet bulunmakta,o da şöyledir. Mahallenin arazi yapısı olarak güzel olması nedeniyle özellikle yaz aylarında ilçenin tabir caizse kodomanları köye yazlığa çıkarlarmış. Beğeni kazanan bu köyede köylerin en güzeli.bir numaralısı anlamına gelen ASO adını koymuşlar.

Trabzon ili Sürmene İlçesine bağlı olan Aksu Köyü’nün merkezi sahilden 9 km ve Şehir Merkezine 45 km uzaklıktadır. Sınırları Köprübaşı kara yolunun 5. km. sinde bulunan yine mahallenin adını taşıyan Aksu Hanları’ndan başlar. Aksu Hanları Birçok mahallenin ve iki vadinin birleşim noktasında bulunan merkez konumunda küçük bir yerleşim yeridir.Burada birleşen Aksu ve Manahoz Dereleri aynı zamanda da mahallenin sınırlarını belirler.

Köy içi oldukca düz, çevresi muhtelif bayırlıktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği mahallenin orta yükseklik seviyesi kabul edilen ilk okulun bahçesinde 320 m. dir. Mahallenin en yüksek yeri mezralık olan Zuzula semtidir, buranın rakımı ise 850 m.dir.Aksu; konum itibarıyla umumiyetle doğuya yöneliktir. Yaklaşık yüzölçümü 14 km² dir.

1650 m. Rakımlı Kacalak Dağı'nın eteklerinden çıkan kaynak suları artarak Vatrak Deresi ni oluşturur.

Aksu Sallaması isimli mahallenin ismiyle anılan davul ve zurna ile oynanan bir horon vardır. Daha sonraları bu horon Sürmene sallaması şeklinde de anılmaya başlanmıştır...

Artık bir gelenek haline gelmiş olan Aksu Köyü Şenlikleri her sene düzenli olarak yapılır. Komşu köylerden bu şenliklere katılım çok fazladır...

Lazut (Mısır) ırgatlıkları; hasat zamanı lazutların soyulup birbirlerine bağlanarak paskalardaki serenlere izğalitler halinde kurutulmak üzere asmaya hazır hale getirilmesidir.

Fındık ırgatlıkları da; benzer şekilde,yöresel tabirle fındığın zulufuyla birbirinden ayrılarak haluga haline getirilmesi amacıyla özellikle genç ve orta yaş insanların bir araya gelmeleridir.

Irgatlıklarda ortaya çıkması amaçlanan iş kadar önem taşıyan diğer bir gaye de “Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül muhabbet ister kahve bahane” misali muhabbettir, kaynaşmadır,ikramlardır, anlatılan anılarla, fıkralarla ve toplantının sonunu bağlarken yapılan horonla coşmaktır.

Üzülerek belirtelim en başta gelen mısır ve fındık ırgatlıkları her geçen yıl daha da azalan ekilebilir araziler mısır ırgatlıklarını, Patos makinesinin de icat edilmesi ve yaygın hale gelmesiyle fındığın zulufundan ayrıtılmasının kolaylığı ve pratikliği de fındık ırgatlıklarını neredeyse bitirme noktasına getirdi.

Kocakarı yılbaşısı olan(ocak 13)galandar ayının 1.i akşamı yapılan ‘ kara goncolo’nun maskesinin altından tanınmaya çalışılırı, horon oynatılır, ev ev gezip topladığı fındık-ceviz gibi nevalelerde gezen diğer guruplara kaptırmadan bir evde oturup sabaha kadar hoş bir sohbet ortamında yenir.

Vefat eden komşuların cenazeleri sabaha kadar beklenir.

Gece yarılarında özellikle o mecliste bulunan birinin uzun ömürlü olması maksatıyla yaptığı elma kuyuları açılarak oraya getirilir(di).

Asker uğurlamaları bir başkadır mahallesimüzde. Normal düğünleri aratmayan coşkuda ki veda geceleri tatlı yiyip tatlı yapılan sohbetlerden sonra meşhur Aksu sallamasıyla devam eder. Ertesi günkü uğurlama da devam etmek suretiyle gece yarılarında son bulur.

Bir çok dizi ile Ünlenmiş bir mahalledir
Fırtına
Nazlı yarim
Ayrıca "Süper Baba" dizisinin bir bölümü de bu mahallede çekilmiştir.

Yöresel yemekleri; Mısır ekmeği, mısır çorbası, gendime çorbası, kuymak, gurut peyniri.

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve/veya sağlık evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar