Tekman Yuvaklı Köyü

Tekman Yuvaklı Köyü

Yuvaklı Köyü haberleri, Tekman Yuvaklı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yuvaklı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Yuvaklı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Tekman Yuvaklı Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yuvaklı Köyü son dakika gelişmeleri, Yuvaklı Köyü ne özgü yemekler, Tekman Yuvaklı Köyü nün tarihi, Yuvaklı Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yuvaklı Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yuvaklı Köyü, Erzurum ilinin Tekman ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yuvaklı Köyü Resimleri ve Yuvaklı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Tekman Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Tekman Erzurum Arası Kaç Km? Tekman Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Tekman Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Tekman Yuvaklı Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Tekman Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yuvaklı, Erzurum ilinin Tekman ilçesine bağlı bir mahalledir.Mahallenin eski adı "Hasansevi"dir. Şimdiki adının (Yuvaklı) nereden geldiği tam bilinmemektedir. Toprak damlı evlerin üstü ağır ve silindir şeklinde bir taşla düzlenir. Buna yuvalamak denmektedir. Yuvaklı isminin bu sözden geldiği söylenmektedir. Ayrıca mahallede Yuva soyisimli vatandaşların yaşadığı bilinmektedir. Mahallenin tarihine baktığımızda seksenli yıllar öncesi kalabalık bir köy olan Yuvaklı, mahallede yaşayanlar arasında çıkan anlaşmazlıklar sonucu göç vermiştir. Köy, göçün büyük bir bölümünü kendi mezrası olan "Yemişli"ye vermiştir. Yemişli ise, Yuvaklı'nın 4 km kuzeydoğusunda büyük bir mezradır. Yemişli'nin eski adının "Gırsorik" olduğu bilinmektedir gırsork(yemişli) halkı dürüst ve insan perver bir köydür.

Köy ve mezrasında yaşayan halk çoğunlukla geniş aile kültürü içerisinde hayatlarını sürdürmekte, dışa kapalı ve öğrenme güçlüğü içinde olduklarından kendi kültürlerini korumaktadırlar. Geniş ailelerde üç neslin bir arada yaşadıkları görülmektedir. Akrabalık bağları sıkı olup gelenek ve göreneklerine bağlıdırlar. Birbirleri ile yardımlaşmaya açık ve misafirperver bir tutum sergilemektedirler. Yuvaklı’da evler; civardan toplanan taşlardan ve çamurdan, tek katlı yapılmakta ve evlerin üzeri toprakla kapatılmaktadır. Mahallede çatılı ev sayısı azdır. Evler genellikle 2 oda ve bir salondan ibarettir. Evlerde genelde tuvalet bulunmamaktadır. Az odalı olan bu evlerde geniş ailelerin ikamet ettiği görülmektedir. 1960 yılında meydana gelen depremde birçok ev hasar görmüştür. Mahalleye deprem konutları için yer tespitinin de yapılmasına karşılık hiçbir çalışma yapılmamıştır. Bazı hanelerin evleri çok eski olup, yıkılma tehlikesine karşın halk içinde oturmaktadır. Mahallede konuk evi veya halkın sohbet edebileceği bir mekân bulunmamaktadır. Halk genelde evlerde toplanarak sohbet, satranç vb. etkinlikler yaparak boş zamanlarını değerlendirmektedir. adem yuva selamlar
Erzurum iline 207 km, Tekman ilçesine 56 km uzaklıktadır. Köy, ortasından dere geçen bir vadide kurulmuştur. Etrafı Dağlarla çevrilidir. Yemişli ise Tekman ilçesinin güneybatısında 2250m. yükseklikte Şakşak ve Karlıova Dağları arasında bir plato üzerine kurulmuştur. Yuvaklı'nın; Hamzanlar Köyü, Çimenözü Köyü, Yiğitler Köyü, Doğruyol Mezrası ve Karlıova ilçesine bağlı köylerle sınır komşuluğu vardır. Yuvaklı ile Yemişli arası 4 km. olduğu bilinmektedir.
Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Kışları uzun geçmekte ve donlu gün sayısı fazladır.Mahallenin ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 60 km olduğundan ve yoğun kış şartlarından ötürü ulaşımda bazı problemler gözlenmektedir. Yolu toprak olan köye ; kışın kar baharda ise eriyen karlardan oluşan çamur nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanmaktadır. Yuvaklı’nın, ilçe merkezi ile ulaşımını sağlayan bir araç bulunmamasına karşın, mezrası Yemişli’nin biri kendisine ait diğeri ise Gökoğlan mahallesi ile ortak çalışan iki adet aracı bulunmaktadır.
Yuvaklı mahallesinde hane sayısı 20'dir. Her hanede aşağı yukarı 10 kişi yaşamaktadır. Mezrası olan Yemişli'de ise hane sayısı 54'tür.
Yuvaklı’da; köylü geçimini, büyük ve küçükbaş hayvancılıktan sağlamaktadır. Tarımsal faaliyetin köy ekonomisine katkısı yok denecek kadar azdır. Son birkaç yıl içinde devletin yaptığı nakdi yardımlar sonucunda tarımsal faaliyetlerde, diğer senelere oranla bir artış olmuştur. Mahalledeki genç nüfusun büyük çoğunluğu İstanbul ve İzmir gibi Büyükşehirlerde çalışarak ailelerine katkıda bulunmaktadırlar.
Yuvaklı'da 5 Yıllık İlköğretim Okulu (Yuvaklı İlköğretim Okulu) bulunmakta ve faal durumdadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır fakat kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol, elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.