Tokat Gazipınarı Köyü

Tokat Gazipınarı Köyü

Köyde ihtiyarlardan başka kimse göze çarpmamaktadır. Gazipınar adını, köyden bir kilometre kadar yukarıda Gazi Baba tepesinin zirvesinde bulunan "Gazi Baba Türbesi" ile orada bulunan çeşmeden almaktadır.

Gazipınarı köyünün önceki adı "Tilkipınarı" köyüdür. Yaşlıların yapraklı nüfus cüzdanlarında doğum yeri "Tilkipınarı" diye yazmaktadır. 1878 Osmanlı-Rus savaşı (93 harbi) sırasında Kars ve Sarıkamış yöresinden göç eden gruplardan bir bölümü, Çamlıbel ile Artova arasındaki dağlık bölgelere yerleşmişlerdir (Selük, Sivri,Gömleksiz ve Balıbeyi). Bunlara "93 Muhacirleri" de denir. Balıbeyi'nden ayrılan bir grup Gazipınarına yerleşmiştir. Balıbeyi köyü ise bütün mülkleri Kızık köyü tarafından satın alınarak ortadan kalkmıştır.

Gazipınar köyünde ören yerlerinin varlığı görülmekte olup daha önce Ermeni’lerin oturduğu, sonra Kafkaslardan Çerkezlerin gelip yerleştiği ancak sivrisinekten rahatsız oldukları için burayı terk ettikten sonra şu an oturanların Kars-Sarıkamış yöresinden gelerek yerleştikleri anlatılmaktadır.Köy Türkmen köyü olup Türk örf ve adetlerine uygun olarak ve Alevi inancına göre yaşamakatadırlar. Düğünleri perşembe akşamında başlar ve pazar günü sona erer. Ayrıca yemekli-içkili olup düğünlerinde genelde "halay", "tokat elliği" gibi oyunlar davul zurna eşliğinde oynanır.

En önemli yemekleri; madımak çorbası, dü (bulgurun ufağı) çorbasıdır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.