Trabzon Şanlı Köyü

Trabzon Şanlı Köyü

Şanlı köyü, Trabzon ilinin Yomra ilçesine bağlı bir köydür.

 Cumhuriyet öncesi köyün yükseklerindeki topraklar daha çok rumlara aitti , denize yakın alçak kesimlerine Türk aileler yerleştirilmişti... tehcirle birlikte rum aileler göçe zorlanmıştır... Rus işgali öncesi muhacirlik yaşanmıştır. Cumhuriyet sonrası boşanan rum arazileri nüfus kalabalığına göre Türk ailelerine verilmiştir. Şana köyünün adı Lazcada mutluluk anlamına gelir. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Trabzon iline 18 km, Yomra ilçesine 9 km uzaklıktadır. Coğrafi yapısı itibari ile vadi içinde basık bir mevkiye sahiptir. Önemli düz arazisi düzlük mahallesidir, geri kalan arazi dik ve işlenmesi zordur. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Temel ekonomik ürün fındıktır. Hayvancılık bitme noktasındadır. Fındıktan başka, mısır en çok üretilen üründür. Diğer tarım ürünleri ve meyve üretimi, daha çok halkın ihtiyaçları dorultusunda yetiştirilir, hayvancılık ise neredeyse bitme noktasındadır. Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Köyde sağlık ocağı yapılmıştır fakat kısa bir süre harici aktif hale gelmemiştir. yanlış arazi seçiminden dolayı sağlık ocağı yıkılmak üzeredir.

Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak sürekli çalışmaz çok sık arıza verir. Sebebi: Köyün coğrafi yapısı göz ardı edilerek, etütü, projesi ve imalatı, düz bir arazide şehir şebeke sisteminde hazırlanıp imal edildiğinden ve köyün arazi yapısı çok eğimli olduğundan yer yer yüksek basınçtan ve yer hareketlerinden dolayı borular çok sık kırılır ve patlar . Ayrıca terazileme sistemi bu çok dik arazide dengelemeye uygun değildir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.