Trabzon’da Örnek Bahçede, Ekonomik Fındık Hasadı Yapıldı

Trabzon’da Örnek Bahçede, Ekonomik Fındık Hasadı Yapıldı

Trabzon Ticaret Borsası tarafından uygulanan ‘Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi’ kapsamında Yomra ilçesinde ‘Ekonomik Fındık Hasadı’ töreni düzenlendi. ‘Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi’ kapsamında oluşturulan 6

Trabzon Ticaret Borsası tarafından uygulanan ‘Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi’ kapsamında Yomra ilçesinde ‘Ekonomik Fındık Hasadı’ töreni düzenlendi.

‘Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi’ kapsamında oluşturulan 63 örnek fındık bahçesinden Trabzon’un Yomra ilçesine bağlı İkisu Mahallesi’nde ‘Ekonomik Fındık Hasadı’ töreni TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımı ile yapıldı. Törene; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk ile çevre illerin oda ve borsa başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve üreticiler katıldı.
Törende konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, fındığın Karadeniz ve ülke için, son derece önemli bir nimet olduğunu dile getirerek; “Türkiye’nin en stratejik tarım ürünlerinin başında geliyor. Hiçbir ithal girdisi yok, tamamen yerli ve milli. İhracat gelirinin tümü, ülkemizde kaldığından ayrıca çok değerli. Tek başına tarımsal ihracatının yüzde 10’nunu gerçekleştiriyor. 600 bin aileye ekmek oluyor. Toprağı koruyor, güzelleştiriyor. O yüzden fındık hakikaten Karadeniz’e bereket getiren bir ürün. Allah’ın bizlere bahşettiği bu nimetin değerini bilmeli, korumalı ve geliştirmeliyiz. Şu an yaklaşık 110 ülkeye fındık ihraç ediyoruz. Ama ihracatın ancak yüzde 40’ı işlenmiş fındık şeklinde. Bunu artırdığımız takdirde, inşallah çok daha büyük bereketini hep beraber göreceğiz. Bunun için önce fındığın kalitesini artırmak lazım. İşte Trabzon Ticaret Borsamız, bunu yapıyor” diye konuştu.
TOBB olarak projeyi desteklediklerini ve büyük önem verdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:
“Böylece önceden dönümde 60-70 kilo ürün alınırken, şimdi 200 kiloya ulaşmak mümkün oluyor. İşte bu şekilde verimliliği artırmamız lazım. Bunu tüm Türkiye uygularsa, ihracat gelirini 2 milyar dolardan, 5-6 milyar dolara çıkarabiliriz. İşte bu nedenle Trabzon Ticaret Borsamızın, Eyyüp ve Sebahattin Başkanlarımız liderliğinde hayata geçirdiği, bu projeyi fevkalade önemli görüyorum. İşte vizyon sahibi başkan böyle olur.”
Hisarcıklıoğlu; “Bu vesileyle, ‘İşin Temel’i fındık olsun, Ekmeğin içinde Dursun’ sloganıyla, Fındıkta inovasyona imza atan, fındık ile ekmeği buluşturan, merhum Şükrü Güngör Köleoğlu’nu da rahmetle anıyorum” diyerek; “Tüm Türkiye’ye örnek olması gereken bu işe imza atan Borsamızı ve emek veren kardeşlerimi tekrar kutluyorum. TOBB olarak biz de fındığa değer katmak üzere, ülkemizde lisanslı depoların artması için çalışıyoruz. Öte yandan, Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın da kuruluşunu tamamlayarak, hayata geçirdik. İnşallah hasat dönemiyle birlikte, fındık da burada alınıp satılmaya başlayacak. Böylelikle hem üretici, hem tüccar, hem de sanayici kazanacak. Fındık fiyatı Hamburg borsasında belirleniyor şeklindeki, şehir efsanesini de bitirmiş olacağız” diye konuştu.


Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.