Turunçgilde “erken hasat” uyarısı

Turunçgilde “erken hasat” uyarısı

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rifat Karabucak, hasat için gün sayan üretici ve ihracatçılara "erken hasat" uyarısında bulundu.

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rifat Karabucak, hasat için gün sayan üretici ve ihracatçılara "erken hasat" uyarısında bulundu. Karabucak, erken hasat edilen ürünün ne üreticiye ne de ihracatçıya hiçbir şey kazandırmadığını söyledi.

Adana'da turunçgil hasadının genellikle eylülün son haftası başladığına dikkat çeken Karabucak, olumsuz hava şartlarından dolayı bu yıl rekoltede düşüş beklendiğini ifade etti.

Hem soğuk hem sıcak vurdu

Limon ve diğer turunçgil ağaçlarının, geçen yıl yaşanan aşırı soğuklar ve geçtiğimiz ay tam çiçek döneminde yaşanan aşırı sıcak ve poyrazdan olumsuz etkilendiğini belirten Karabucak, "Aşırı soğuk ve poyraz bu yılki limon üretimini ciddi şekilde etkileyecek. Özellikle Enterdonat limon ile Meyer limonda geçen yıldan epey eksik ürün olacağı hususunda üreticilerimizden haberler alıyoruz" dedi.

ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, erkenci mandalinada da geçen seneye nazaran eksiklikler gözlendiğini kaydederek, "Bununla birlikte, geçici mandalinaların soğuktan daha fazla etkilendiği ve tahminen yüzde 25-30 eksik olacağı üreticilerimiz tarafından dile getirilmektedir. Erkenci portakallar da soğuktan nasibini almış durumda. Mandalinada olduğu gibi geçici ve pervane bulunmayan portakal bahçelerinde de ciddi eksiklikler olduğu gözlenmekte" diye konuştu.

Altıntopun da yoğun söküm ve soğuktan etkilendiğine işaret eden Karabucak, geçen yılın ovada altıntop için boş bir sene olduğu düşünüldüğünde, bu yıl erkenci ve geçci altıntopta fazla bir sıkıntı olmayacağının söylenebileceğini ifade etti.

"Girdi maliyetleri günbegün artıyor"

Üreticilerin en kaliteli ürünü elde etmek için ellerinden geleni yaptığını vurgulayan Rifat Karabucak, şunları söyledi:

"Budamadan sulamaya, gübrelemeden ilaçlamaya kadar iyi tarım koşullarında bahçelerin bakımlarını yapıyoruz. Ancak, girdi maliyetlerinin günbegün artması (ilaç, gübre, işçilik, mazot) üreticilerimizi olumsuz yönde etkilemekte. Ülkemizin içinde bulunduğu jeopolitik konum itibarı ile komşularımızla da iyi diyalog kurabilir ve ilişkilerimizi eski düzeyine taşıyabilirsek turunçgil ihracatında sıkıntı olmayacağını düşünmekteyiz. İç tüketimin de artması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hazırlattığı kamu spotunun yayınının artırılmasını ve yeni kamu spotlarının yayına hazırlanmasını talep etmekteyiz."

"Erken hasat kimseye kazandırmaz"

Karabucak, üretici ve ihracatçıları "erken hasat" konusunda uyararak, üreticiler için kaliteli üretim ne kadar önemliyse, hasadın da bir o kadar önemli olduğunu vurguladı. Karabucak, "İhracatçılardan ricamız; erken hasat edilen ürünün ne üreticiye ne de ihracatçıya hiçbir şey kazandırmadığını hiçbir zaman unutmasınlar. Susuz ve olgunlaşmamış meyveler ile tüketici bir defa kandırılabilir ama tüketici bir daha o ürünü almaz ise hem üreticinin ürünü satılmaz hem de ihracatçının emeği boşa gider. Bunu unutmamak lazım diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Kesim yaparken dikkat

Ayrıca, ihracatçıların kesim yaparken hava şartlarına dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, şöyle devam etti:

"Kesimlerin aceleye getirilmeden dikkatli bir şekilde yapılması için kamyon-tır hesabı değil, günlük mesai esasına dayalı kesim yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde bir sezon gözümüz gibi baktığımız ürünlerimizde kesim ve nakliyeden kaynaklanan yüzde 20-25'e yakın kalite ve şekil bozuklukları oluşmaktadır."

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.