Uşak Çatalbayır Köyü

Uşak Çatalbayır Köyü

Çatalbayır köyü, Uşak ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Köyün ilk adı eski adana olup sonradan asıbucak olarak değiştirilmiştir.Şuanki adı ise etrafında bulunan coğrafi yapının bayırlardan oluşmasından dolayı ÇATALBAYIR adını almıştır.

köyün nüfüsunu oluşturan sayısal bütünlük mahallelerle gösterilmektedir. her mahalle kendi içinde akraba ve aynı soydandır.köy dağınık bir yerleşim göstermektedir.köy içinde çok fazla dayanışma yoktur . köyde bakkal ya da market yoktur. halk, alışveriş ihityaçları ve sağlık problemleri için selendi ye gitmektedir.alışveriş için en yakın yer manisanın selendi ilçesidir.Düğünler genelde yemekli olur. düğünlerde en meşhur yemeği topalak, keşkek,nohut ve et'tir. pazar günü olacak düğün için cumadan davul zurna eşliğinde düğün evinde karşılama başlar. cumartesi yine akşam yemeği için misafirler karşılanır. misafirlerin yemek merasiminden sonra eğlence başlar. oyunlar oynanır.gece geç saatlere kadar eğlenilir. sabah erkenden gelin alma verme hazırlıklarına başlanır.
Uşak merkezine 58 km uzaklıktadır. Yakınındaki Selendi ilçesine ise 12 km. mesafededir. kula ilçesine 26 km dir.köyün toprakları killi topraktır.etrafında yüksek tepeler bulunmaktadır. tepelerden yağan yağmurlardan doları derin bayırlar oluşmuştur.köy ikinci ismini bayırlardan almıştır.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.yazları kurak ve sıcak, kışları soğuk ve yağışlıdır.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köydeki, ilköğretim okulu taşımalı eğitimden yararlanıldığı için şuan kullanılmamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.köye bağlı 4 tane mahalle vardır.. baldıran mahallesi ve geyikler mahallesi köyün kuzeyinde kalır. köyün doğusunda ise sırasıyla kelbakmaz mahallesi ve mermerdirek mahallesi vardır.. güneyinde ise dişkavgalı mahallesi bulunmaktadır.. köyün geçim kaynağı tarım ve hayvacılığa dayanmaktadır. son zamanlarda küçükbaş hayvancılıktaki olumsuzluklardan dolayı köy halkının %70 i büyükbaş hayvancılıkla uğraşmaktadır. zaten tarımla uğraşanlar da bulundurdukları hayvanlarının yemi için ve kendi yiyecekleri için tarımsal üretim yapmaktadırlar.köyün güneyinde ortabağ, batısında güvercinlik köyü doğusunda ulucak köyü kuzey doğusunda boyalı köyü kuzeybatısında kınık köyü bulunmaktadır.

 


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.