Uzmandan Lys Tercihleri Yapan Öğrencilere Öneriler

Uzmandan Lys Tercihleri Yapan Öğrencilere Öneriler

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Rehberlik ve Danışmanlık yapan Uzman Rehber Öğretmeni Deniz Kuzu, LYS tercih döneminin bitmesine az bir sürenin kaldığını...

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Rehberlik ve Danışmanlık yapan Uzman Rehber Öğretmeni Deniz Kuzu, LYS tercih döneminin bitmesine az bir sürenin kaldığını belirterek, bunun için öğrencilerin üniversite tercihlerini yaparken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Rehber Öğretmen Deniz Kuzu 18 -26 Temmuz arasının tercih günleri olduğunu ifade ederek, öğrencilere bazı önerilerde bulunmak istediğini kaydetti. Kuzu, "Çünkü sınav sitesi bitti tercih heyecanı başladı. Doğru tercih yapan öğrencilerin sıraladıkları okullara yerleşme ihtimali daha yüksektir. Tercih listesi bir öğrencinin ideallerinin hayaletinin listesidir. Bu konuda doğru bir seçim yapmak zorundalar. Özelikle tercihlerini yaparken bir uzmanın görüşünden yararlanmalarını tavsiye ediyorum. Tabi ÖSYM bu sene için farklı kriterler getirdi. Mesela bazı bölümler için baraj sınırlaması getirdi. Tercih yapacak öğrencilerimiz bunları dikkatle gözden geçirmeleri lazım. En önemlisi de bir öğrencinin ne istediğidir. Öğrencinin seçtiği mesleğin o öğrencini kişiliğine, karakterine uygun olması lazım. Çünkü; ilgi ve yeteneklerimize uymayan bir mesleği seçtiğimiz takdirde bitirdikten sonra hayata karşı mutsuz olabiliriz o yüzden seçtiğimiz meslek bizim gelişimimize mesleki kariyerimize uygun olması gerekiyor. Özelikle tercihleri sıralarken de en çok istediği mesleklerden en az istediği mesleklere kadar bir sıralama yapması lazım ve bunu da sıralarken özelikle özel koşuları da okuyup araştırmak gerekliliğine inanıyoruz. Tercih listesinde dikkat etmemez gereken en önemli hususların basında öğrencinin ne istediğidir, örneğin bazı tercihlerde ailenin zoru ile istemediği bir bölüme öğrenci gönderilir, öğrenci o bölümü okuduğunda istediği verimi almaz. İstemediği bölümü bitirdiğinde ise 4-5 yılı heba edilmiş oluyor, o yüzden tercih listesi hazırlarken sıralama önemli" dedi.

Rehber Öğretmen Deniz Kuzu, doğru karar verme, doğru tercihte bulunma ve doğru düşünmenin öğrenciyi sağlıklı bir sürece götürdüğünü söyledi. Kuzu, "Bu yüzden iyi düşünülmesi gerekir. Sınav yılda bir kere yapılıyor bu tercihi yaparken de sağlıklı bir şekilde yapılması gerekir. Bu süreçte öğrencinin aklını karıştıracak çok kişi olabilir onlara kulak asmadan tercihlerini uzman kişiler öncülüğüne yapmaları gerekir. Doğru tercih öğrenciyi hayata doğru yönlendirir" diye konuştu.

Uzmandan Lys Tercihleri Yapan Öğrencilere Öneriler

Uzmandan Lys Tercihleri Yapan Öğrencilere Öneriler

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.