Yapay Zeka Asistanları ve Otonom Araç Devrimi

Günümüz bilgisayarları, tabletler ve telefonlar yerini çok yakın bir gelecekte akıllı bir asistanına devredecekler. Microsoft ve Amazon bu konuda çalışmalarını sürdürüyorlar. Peki en önemli soru şu: İlk Süpe Asistanı kim piyasaya sürecek? Microsoft mu, Google mı, Amazon mu? Google rakiplerine göre çok daha büyük kaynaklar harcıyor. Gelecekte google arama motoru yerine, yapay zekayı hayatımızın bir parçası yapan şirket olabilir.

Otonom araçlar birkaç sene sonra satışa çıkabilir. Bu alanda da en çok sesini duyuran firma google oldu. Otonom sürüş teknolojileri alanında google ın yanında, Tesla, Ford, Mercedes,Uber gibi firmalarında bu alanda yoğun çalışmaları devam ediyor.

ABD li elektrikli araba üreticisi Tesla Model S otomobillerine Autopilot isimli bir uygulama yükledi. Sabah evlerinden çıkıp iş yerlerine giden araç sahipleri araçlarının sürücüsüz şekilde gidebildiğini keşfettiler.Tesla sahipleri arka koltukta oturup arabalarını videoya çekip youtube a yüklediler. Ancak bir tırın yerden yüksekliğini hesaplayamayan uygulama son hızla tıra çarptı ve sürücü hayatını kaybetti.

Dünya bu teknolojide ne kadar ileri gidildiğini görmüş oldu. 

Ford'un 2020 yılında araçları satışa çıkarmak istediğini belirtiliyor.  Uber bir adım daha ileri giderek 2017 de sürücüsüz otomobilleri ABD de belli şehirlerde müşterilere gönderecek. İlk aşamada Volvo araçları düşünüyor.

Bu araçların önündeki en büyük engel şu anda ülkelerin yasaları gözüküyor. Sürücünün ellerini bırakması yasalara uygun değil. Bakalım ülkeler bu konuda yasal düzenleme yapacak mı?

Arabanız ile işe giderken arka koltukta gazete okuyabilir, kitap okuyabilir hatta film izleyebilirsiniz.

Uygulama desteği ile gündüz kullandığınız aracınızı akşam "Taksiye" gönderebilirsiniz. Bu araç sahipleri için ek gelir demek. Peki O zaman bizim taksicilerin durumu ne olacak?  Yani işin içine ticari operasyon girecek ve bu araçlar önümüzdeki yıllarda çok yaygınlaşacak. 

Yani 2025 yıllarına doğru büyük şehirlerdeki trafiğin azaldığını, şoförlü araçların hızla azaldığını göreceğiz. 2040 yılında ise bugün kullandığımız otomobillerin trafikte tamamen yasaklandığına tanıklık edeceğiz. 

"İstanbul'un trafik problemi nasıl çözülür" diye araştırma yapan kişilere de bu teknoloji çok yardımcı olacak gibi gözüküyor.

Bu yazı toplam 2056 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.