Yıldızeli Buğdayören Köyü

Yıldızeli Buğdayören Köyü

Buğdayören Köyü haberleri, Yıldızeli Buğdayören köyü güncel son dakika gelişmeleri, Buğdayören köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Buğdayören köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Yıldızeli  Buğdayören Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Buğdayören Köyü son dakika gelişmeleri, Buğdayören Köyü ne özgü yemekler, Yıldızeli Buğdayören Köyü nün tarihi, Buğdayören Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Buğdayören Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Buğdayören Köyü , Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Buğdayören Köyü Resimleri ve Buğdayören Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Yıldızeli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Yıldızeli Sivas Arası Kaç Km? Yıldızeli Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Yıldızeli Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Yıldızeli Buğdayören Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Yıldızeli Doğumlu Ünlüler Kimler?

BUĞDAYÖREN KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Buğdayören, Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün ilk ismi İbre olmakla beraber Türklerden önceki ismin ne olduğu hakkında fazla bilgi yoktur. Ancak Osmanlı kaynaklarında ve Osmanlı tapu tahrir defterlerinde köyün ismi İbre olarak geçmektedir. Köye Türklerin ilk yerleşmesi Malazgirt Savaşı'ndan sonra başlamakla beraber ilk Türk beylikleri arasında yer alan Danışmendoğulları zamanında da yerleşimin olduğu dile getirilir. 1071'den önce köy ve çevresinde Rum ve Ermeni ahalinin oturduğu söylenir. 1960'tan sonra başlayan yol çalışmalarında köyün çevresinde yapılan kazılarda önceden yerleşmiş ahalinin mezar kültürü ayrı olmakla beraber gömme adedi olarak küp kullanılmıştır. Karayolları'nın yapmış olduğu yol çalışmasında da küpler içerisinde insan kemikleri çıkmıştır. Bu bilgiye dayanarak köydeki yerleşik hayatın eski çağlara dayandığı görülmektedir. Köyün şimdiki isminin kaynağı ise köyde yıldız ırmağı yakınlarında kurulmuş olan iki adet su değirmeninden olduğu rivayet edilir. Komşu köylerden gelen buğdaylar bu değirmenlerde öğütüldüğünden ismin ana kaynağını oluşturmaktadır. İsmin kökünün ören olması köyün yerleşiminin eski çağlara dayandığını göstermektedir.Değirmen sahibinin halk arasında Ömer Kahya olarak bilinen Ömer Hazırbulan'a ait olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca Ömer Hazırbulan'ın yakınların da bulunan Osmanlıca tapularda da köyün eski isminin İbre olduğu anlaşılmaktadır. Değirmenler bugün kullanılmamakla beraber bir tanesi hala ayakta durmaktadır. Ve şu anda çalışır halde bulunan Emre Un Fabrikası vardır her türlü tarımsal ihtiyaç karşılanır. Köyün ileri gelenlerinden Osman Çavuşun oğlu Ahmet Hazırbulan tarafından işletiliyordur.

Yemekleri Madımak aşı, sacaltı, hingel, makarlama, erişte, pezik turşusu, içli köfte, etli köfte gibi yemeklerdir. Sivas iline 35 km, Yıldızeli ilçesine 35 km uzaklıktadır. Coğrafi yapısı oldukça engebelidir. Su kaynağı yönünden Yıldız Irmağı dolayısıyla oldukça zengindir.

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım arıcılık ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır halen kullanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol toprak olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.