Yıldızeli Kadılı Köyü

Yıldızeli Kadılı Köyü

Kadılı Köyü haberleri, Yıldızeli Kadılı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kadılı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Kadılı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Yıldızeli  Kadılı Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kadılı Köyü son dakika gelişmeleri, Kadılı Köyü ne özgü yemekler, Yıldızeli Kadılı Köyü nün tarihi, Kadılı Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kadılı Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kadılı Köyü , Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kadılı Köyü Resimleri ve Kadılı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Yıldızeli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Yıldızeli Sivas Arası Kaç Km? Yıldızeli Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Yıldızeli Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Yıldızeli Kadılı Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Yıldızeli Doğumlu Ünlüler Kimler?

KADILI KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Kadılı, Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe: Osmanlı imparatorluğunun ileri uç kalesi olan Kafkasya’nın Dağıstan bölgesinde yaşayan atalarımız, 19.yüzyılda Osmanlı İmparatorluğunun zayıflamasıyla birlikte acımasız,arkası kesilmez ve kanlı bir Rus istilasına maruz kaldı. İmam Mansurla başlayıp Şeyh Şamille devam eden, uzun bir mücadelenin ardından Şeyh Şamil’in 1859 da Ruslara esir olması ile birlikte baskı ve sindirme politikasının çekilmez boyutlara ulaşması soncunda Rusya’nın esaretinde süfli bir şekilde yaşamaktansa kutsal topraklar addettikleri Osmanlı İmparatorluğuna göç etmeyi tercih etmişler. Bütün Kafkas halkları, İmparatorluğun çeşitli bölgelerine göç ederken, Şamil’in Naiblerinden biri olan Galbatz (Avarca –Aslan) ın çocuklarından biri olan Zeynel Abid, 18 kişilik ailesi (eşi ki adı Müminet.çocukları Dağıstan'dan ayrılırken 7 yaşında olan oğlu Mehmet (Mehmet Usta)ve yakınları) ile birlikte, asırlardır yaşadıkları ata toprakları olan Dağıstandaki Cigassa köyünü terke karar vererek 1864 yılında önce Kars Sarıkamış.,oradan Erzurum, oradan İstanbul’a daha sonra Adana, daha sonra da bugünkü Yıldızeli İlçesinin Kayalıpınar köyüne gelmişler. Daha sonra da burada da durmayarak. Bugünkü köy olan Kadılı Köyüne gelerek yerleşmişlerdir. köyün nüfusu; Zeynel Abid'in baldızı Hadijat (Haco) nun eşi Şamsuddin,Pekmezci Hacı (Hamza)nın eşi (Salimat ada, dibir Hacı ve Mahama Ali'nin babaları), Kadılı Köyü'nde bir süre kaldıktan sonra Sultaniye Köyüne göçen,Zeynel Abid'in baldızlarından Mahamat Zahid datsinin anası Salihat ve eşi Mic Mahama,köyden göçüp Sultaniye Köyüne yerleşen,Zeynel Abid'in baldızlarından biri olan, Hacıyav'ın ninesi İzahat, eşi Unsur ve çocukları olmak üzere Kadılı'ya Köyüne gelip yerleşmişlerdir.Daha sonra gelen akrabalarla birlikte köyün hane sayısı artarak, 22 ye kadar çıkmıştır.

Kadılı adı nereden geldi? Köy adını; Köyde yaşayanların kendi aralarında, birbirlerine karşı davranışlarında adaletli olmalarından, en büyükproblemlerini dahi Kadıya gitmeden köyde bulunan veya yakındaki akraba veya komşu köylerdeki büyük ve sözü dinlenir insanların verdiği kararlara uymalarından, büyüklerin verdiği kararların kadının verdiği karar kadar isabetli olmasından almaktadır.Kurulduğundan beri köyde mahkemeye intikal eden, olay olmamıştır. Kadıya iltiyaç kalmadan,kendi problemlerini kendisi çözen bu insanlar ve köy bu adı fazlasıyla hak etmektedir.

Sivas iline 82 km, Yıldızeli ilçesine 32 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol stablize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.