Yıldızeli Yolkaya Köyü

Yıldızeli Yolkaya Köyü

Yolkaya Köyü haberleri, Yıldızeli Yolkaya köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yolkaya köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Yolkaya köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Yıldızeli  Yolkaya Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yolkaya Köyü son dakika gelişmeleri, Yolkaya Köyü ne özgü yemekler, Yıldızeli Yolkaya Köyü nün tarihi, Yolkaya Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yolkaya Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yolkaya Köyü , Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yolkaya Köyü Resimleri ve Yolkaya Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Yıldızeli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Yıldızeli Sivas Arası Kaç Km? Yıldızeli Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Yıldızeli Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Yıldızeli Yolkaya Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Yıldızeli Doğumlu Ünlüler Kimler?

YOLKAYA KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Yolkaya Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Yolkaya köyünün geçmişi bir hayli eskiye dayanmaktadır. Anadolu'ya yerleşen Selçuklu boylarının buraya yerleştiği bilinmektedir.

Köyün eski ismi, Çakraz'dır. Bazen, "Çarkaz" ya da "Çarkraz" şeklinde telaffuz edilmektedir. "Çarkaz" isminin değirmen taşından (çarkından) geldiği rivayet edilir. Ancak eski isimlerde daha önceleri telaffuz sorunu yaşandığı için 1960'lı yıllarında bu köye "Yolkaya" ismi verilmiştir.

İsmi ne olursa olsun, gidilesi görülesi bir köydür Yolkaya. Doğal güzelliği, yemyeşil ormanları, yaylaları, piknik alanları, iç anadolu yöresinde ender rastlanan oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Altyapı bakımından da ne ararsanız vardır bu köyde, internet, alabalık tesisleri, sağlık ocağı, alışveriş olanakları, ulaşım hizmetleri ve saire... ilk bakışta oldukça nostaljik görünüme sahip köy evleri önünde ya bir traktöre ya da son model bir arabaya rastlamak mümkündür. Halkın gelir kaynağının önemli bir kısmı Tarım ve Hayvancılıktan sağlanmaktadır, bunun yanırsıra ticaret ve hizmet sektöründen, ayrıca Avrupa ülkelerinden Yolkaya köyüne önemli ölçüde gelir kaynakları sağlanmıştır.

Yolkaya köyünün güney ve güneybatısında verimli çam ormanları bulunmaktadır. İç Anadoluda yer alan Akdağlara mesafesi sadece 1 kilometredir. Yolkaya köyünün gerçek nüfusu 2000 ile 2500 arasında değişmektedir, ancak nüfusun önemli bir kısmı Avrupa ülkelerinde yaşamaktadır. Turkiye'nin diğer illerine Yolkaya köyünden çok sayıda göç eden olmuştur.

Yolkaya Köyü'nün en meşhur yemeklerinden biri, "patatesli sıkma mantı"dır. Bulgur çorbası, bulgur pilavı-(pilo), kuru fasulye, erişte, mercimekli herle, yayla çorbası-(togaşı), madımak, ve kabak-çiçeği dolması köyün leziz yemekleri arasındadır.

Yolkaya Köyü, Sivas'ın 84 kilometre batısında, haritada 39:75 Kuzey enlem, 36:25 Doğu boylam kordinatları arasında yer almaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1263 metre, Yıldızeli ilçesine 37 km uzaklıktadır.

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi özellikle tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçiler bu köyün kalkınmasında önemli ölçüde katkıda bulunmuşlardır.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum