Yomra Çamlıyurt Köyü

Yomra Çamlıyurt Köyü

Yomra Köyleri Arasında yer alan Çamlıyurt köyünde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Çamlıyurt köyünde vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir.

Çamlıyurt, Trabzon ilinin Yomra ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çamlıyurt Köyü Resimleri ve çamlıyurt köyü video sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin Çamlıyurt Köyünde doğan biri var mı? Yomra Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yomra Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Yomra-Trabzon Arası Kaç Km? Yomra Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Yomra Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Çamlıyurt, Trabzon ilinin Yomra ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Trabzon İli Yomra İlçesine bağlı şirin bir köy olan Çamlıyurt mahallesinin tarihi 1600’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Rivayete göre, Maçka'dan arıcılık amacıyla yanbolu deresinden girip santa'ya kadar çıkan Ali isimli bir vatandaş tarafından kurulmuştur. Trabzon iline 65 km, Yomra ilçesine 55 km uzaklıktadır.

Arıcılık yapan Ali Efendi, arıları için çok uygun olduğunu gördüğü için o tarihlerde Kılıçlı mahallesine ait olan Çamlıyurt (eski ismi Ağrit) bölgesini satın almak ister. Ve yapılan pazarlıklar sonucunda Kılıçlı Mahalleninde yaşayan Rum Gaspar’dan bölgeyi satın alır. Bu üç isim arasında düzenlenen ve hala muhafaza edilen satış tutanağından anlaşıldığına göre Ali Efendi ile Gaspar arasındaki bu satışa Simana Mahalleninde yaşayan Rum Vaştik de şahitlik eder.

Çamlıyurt’u satın alan Ali Efendi, arılarını Petekhane, şimdi halk arasında Petana diye bilenen yere yerleştirir ve Çamlıyurt’u kendisine yurt yapar.

Ali Efendi, ürettiği balları da o dönem bölgenin çarşısı konumunda olan Santanın Piştofli (doğasıyla tarihi eserleriyle turistik bir yer) denen yerde çevredeki köylülere satarak geçimini sağlar.

Zaman içersinde Ali Efendi’nin 2 oğlunun büyümesiyle birlikte mahallenin nüfusu da artmaya başlar. Ali Efendi’nin çocukları için iki ev yaptırır. Bunların birisi şu andaki Hacıların İbrahim’in evi, diğeri ise mahallede otobüsçülük yapan Nurilerin Nuri’nin evidir. Evlenip kendi evlerini kuran Ali Efendi’nin çocuklarından birisinin soyu TENHALİOĞLU sülalesi, diğeri ise MÜZENETOĞU sülalesi adını alır. Bir süre sonra Müzenetliler'den ayrılan bir kol da ÖMERLİLER sülalesini kurar. O tarihlerde Ağrit (Çamlıyurt), Kılıçlı, Karslı (Maden) ve Simuna (Tandırlı) hepsi bir köy olup, tek muhtar tarafından yönetilmekteydiler. Dönemin Muhtarı da Tandırlı Mahalleninden KARAOSMANOĞLU isimli bir kişiydi. 1842 yılında Kılıçlı ve Çamlıyurt mahallesi aynı çatı altında diğer köylerden ayılır ve kendi muhtarlıklarını kurarlar. Tenhalioğullarından Bekir ŞAHİN’ i de muhtar seçerler. Bir süre sonra da Bekir ŞAHİN, Çamlıyurt mahalleninü Kılıçlı’dan ayırmaya karar verir, ancak ömrü buna yetmez. 1960 yılında Çamlıyurt Kılıçlı’dan ayrılır ve tek başına köy olur. Muhtarlığa da Ömeroğullarından Hacı İsmail’in oğlu Kazım CAN getirilir ve 1973 yılına kadar bu görevini sürdürür.

1973 yılında ise muhtarlığı Kazım CAN’dan Mecitoğulları'ndan kalaycının Halil CAN, ondan da 1977 yılında Cevahir oğulları’ndan Mehmet oğlu Yusuf CAN alır.

1999 yılında ise Şeyikler sülaleden olan şu anki muhtar Mehmet CAN bu göreve seçiler ve halen bu görevi devam ettirmektedir.

Toplam 110 hane ve 768 nüfusa sahip olan Çamlıyurt mahallesinin, Nayıstos, Musalar, Çaylık, Dereler, Koyaklar, Fındıklık ve köy merkeziyle beraber 7 tane mahallesi vardır. Sahile uzaklığı 37 kilometredir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.