A Harfi ile Başlayan Ülkeler

A Harfi ile Başlayan Ülkeler

A harfi ile başlayan ülkeleri, başkentlerini ve bayraklarını aşağıda görebilirsiniz. A harfi ile başlayan ülkelerin kısa bilgileri haberimizde.

A Harfi ile başlayan ülkelerin listesini, başkentlerini, bayrak ve armalarını, A ile başlayan ülkeler hakkında kısa bilgilendirmeleri aşağıda görebilirsiniz.

A Harfi ile Başlayan Ülkeler ve Başkentleri

  • ABD Virjin Adaları-Charlotte Amalie
  •  ABD Amerika Birleşik Devletleri-Washington, D.C.
  •  Afganistan-Kabil
  •  Åland-Mariehamn
  •  Almanya-Berlin
  •  Amerikan Samoası-Pago Pago
  •  Andorra-Andorra la Vella
  •  Angola-Luanda
  •  Anguilla-The Valley
  •  Antigua ve Barbuda-St. John’s
  •  Arjantin-Buenos Aires
  •  Arnavutluk-Tiran
  •  Aruba-Oranjestad
  •  Avustralya-Canberra
  •  Avusturya-Viyana
  •  Azerbaycan-Bakü

ABD Virjin Adaları

ABD Virjin Adaları Başkenti: Charlotte Amalie

ABD Virjin Adaları Bayrak ve Arması

abd-virjin-adalari-bayragi.jpgarma.jpg

ABD Virjin Adaları Hakkında Kısa Bilgi

ABD Virjin Adaları Karayip Denizinde bulunan ABD'ye bağlı adalar topluluğudur.

Adalara ilk yerleşenlerin Aravak Yerlileri olduğu sanılır. Kristof Kolomb 1493'te Saint Croix'ya ayak bastığında adada savaşçı Karipler yaşıyordu. Kariplerin adada geniş çiftlikleri ve yerleşmeleri vardı. Kolomb adalara, Azize Ursula ve 11 bin şehit bakirenin onuruna Santa Ursula y las Once Mil Virgines adını verdi. 1555'te bir İspanyol keşif birliği Karipleri yenilgiye uğratarak adaları İspanya'ya bağladı. 1625'e gelindiğinde Saint Croix Adasında İngiliz ve Fransız göçmenler çiftçilik yapıyorlardı; ada ayrıca korsanların barınağı durumuna gelmişti. 1650'de İspanyollar İngiliz göçmenleri adalardan çıkardılarsa da adalar aynı yıl Fransız denetimine girdi. 1653'te Saint Croix adası Malta Şövalyeleri'ne miras kaldı; onlar da adayı Compagnie française des Indes occidentales'e sattılar.

ABD Amerika Birleşik Devletleri

ABD Amerika Birleşik Devletleri Başkenti: Washington, D.C.

ABD Amerika Birleşik Devletleri Bayrak ve Arması

abd-bayragi.jpgabd-armasi.jpg

ABD Amerika Birleşik Devletleri Hakkında Kısa Bilgi

Amerika Birleşik Devletleri (kısaca ABD; İngilizce: United States of America, USA), Birleşik Devletler (kısaca BD; İngilizce: United States, US) veya gayriresmî ismi ile Amerika (İngilizce: America), elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan bir federal anayasal cumhuriyettir. Ülkenin çoğu (48 eyaleti olan kıtasal ABD ve ülkenin federal bölgesi olan Washington, DC), Kuzey Amerika'nın ortasında, Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nun arasında bulunmaktadır.

Kuzeyinde Kanada, güneyinde ise Meksika ile sınırı bulunur. Alaska bölgesi, kıtanın kuzeybatısında bulunarak doğusunda Kanada ve batısında Bering Boğazı'nın öbür tarafında bulunan Rusya'nın arasında bulunmaktadır. Hawaii eyaleti, Büyük Okyanus'un ortasında bulunan bir takımadadır. Ayrıca Karayipler ve Büyük Okyanus'ta bulunan denizaşırı topraklara sahiptir. Resmî kuruluş tarihi 4 Temmuz 1776'dır.

Doğuda Atlas Okyanusu'ndan, batıda Büyük Okyanus'a kadar 4.500 km genişliğindedir. Alaska ve Hawaii'yi de içine alan Amerika Birleşik Devletleri'nin 9 milyon kilometrekareden fazla yüzölçümü vardır. Hawaii ise, Büyük Okyanus'ta olup, kıta üzerindeki Amerika Birleşik Devletleri'nden 3.200 kilometre uzaklıktadır. Alaska 50 eyaletin içinde yüzölçümü en büyük olanıdır. Ülkenin güney tarafında bulunan Teksas bu bakımdan ikinci sırada gelmektedir. ABD, Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 49. sırada yer almaktadır.

Afganistan

Afganistan Başkenti: Kabil

Afganistan Bayrak ve Arması

afganistan-bayragi.jpgafganistan-armasi.jpg

Afganistan Hakkında Kısa Bilgi

Afganistan, resmî adıyla Afganistan İslam Cumhuriyeti Orta Asya'da yer alan ve denize sınırı olmayan bir ülkedir. Orta Asya'da bulunur; ama etnik ve kültürel bağlarından dolayı bazı kaynaklar tarafından Orta Doğu'da kabul edilir. Doğu ve güneyde Pakistan, batıda İran, kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan, doğuda da ufak bir sınırla Çin ile çevrilidir.

Afganistan, farklı ülkerden gelen ulusları da barındırır. Ayrıca nüfusa oranları %5'i geçmeyen birçok etnik kökenli halk da (örneğin Beluçlar, Türkmenler, Nuristaniler, Araplar vs.) bu ülkede yaşamaktadır.

Ticaretin merkez noktalarından birinde olan Afganistan, bu stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca Pers, Grek, Arap, Moğol, Britanya ve Rus gibi çeşitli ulusların istilasına uğramıştır.

Afganistan ismi (Darice: افغانستان), Afgan toprakları anlamına gelir.

Åland

Åland Başkenti: Mariehamn

Åland Bayrak ve Arması

aland-bayrak.jpgaland-arma.jpg

Åland Hakkında Kısa Bilgi

Åland, Güneybatı Finlandiya'da Ahvenanmaa Özerk Bölgesi'ni oluşturan takımadalar. Botni Körfezi girişinde, Aland Denizi'nin doğusunda, İsveç kıyılarının 25 mil açığındadır. Yalnızca 80 ada üzerinde yerleşme vardır; bunun dışında 6 bin ada ıssızdır. Alçak kayalıklarla birlikte yüzölçümü 1.481 km²dir.

Almanya

Almanya Başkenti: Berlin

Almanya Bayrak ve Arması

almanya-bayrak.jpgalmanya-arma.jpg

Almanya Hakkında Kısa Bilgi

Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey Denizi, Danimarka, ve Baltık Denizi; doğusunda Polonya ve Çek Cumhuriyeti; güneyinde Avusturya ve İsviçre; batısında Fransa, Lüksemburg, Belçika, ve Hollanda bulunur.

Amerikan Samoası

Amerikan Samoası Başkenti: Pago Pago

Amerikan Samoası Bayrak ve Arması

amerikan-samoasi.jpgamerikan-samoasi-arma.jpg

Amerikan Samoası Hakkında Kısa Bilgi

Amerikan Samoası, Güney Pasifik Okyanusu kesiminde konuşlanmış bir ada ülkesidir. En büyük ve gelişmiş adası Tutuila adasıdır. Amerikan Samoası, Amerikalıların bu bölgeyi ve halkını dünyaya açmak için Mikronezya, Filipinler, Guam, Marshall adalarıyla birlikte yayılmacılıkta kullandığını söyleyebiliriz.

Andorra

Andorra Başkenti: Andorra la Vella

Andorra Bayrak ve Arması

andorra-bayrak.jpgandorra-arma.jpg

Andorra Hakkında Kısa Bilgi

Andorra Prensliği ya da kısaca Andorra, güneybatı Avrupa'da, Pirene Dağları'nda, denize kıyısı olmayan, Fransa ve İspanya arasında küçük bir ülkedir. Bir zamanlar dünyadan soyutlanmış olan Andorra; artık turizm ve bir vergi cenneti olma özelliği ile zengin bir ülkedir.

Angola

Angola Başkenti: Luanda

Angola Bayrak ve Arması

angola-bayrak.jpgangola-arma.jpg

Angola Hakkında Kısa Bilgi

Angola ya da resmî adı ile Angola Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneybatı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kimbundu, Umbundu ve Kikongo dillerinde Ngola olarak adlandırılan ülkenin komşularını güneyde Namibya, kuzeydoğuda Kongo DC, doğuda Zambiya oluşturmakta olup, ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır.

Anguilla

Anguilla Başkenti: The Valley

Anguilla Bayrak ve Arması

anguilla-bayrak.jpganguilla-arma.jpg

Anguilla Hakkında Kısa Bilgi

Anguilla, Karayipler'de bulunan bir Britanya Denizaşırı Toprakları ülkesidir. Küçük Antiller'deki Rüzgâraltı Adaları'nın en kuzeyinde bulunan ada devleti, Porto Riko ve Virgin Adaları'nın doğusunda ve Saint Martin'in tam olarak kuzeyindedir.

Antigua ve Barbuda

Antigua ve Barbuda Başkenti: St. John’s

Antigua ve Barbuda Bayrak ve Arması

antigua-ve-barbuda-bayrak.jpgantigua-ve-barbuda-arma.jpg

Antigua ve Barbuda Hakkında Kısa Bilgi

Antigua ve Barbuda; Karayip Denizi'nin doğusunda, Küçük Antiller ada grubundaki bağımsız bir ada ülkesi. Ülkeye adını veren iki büyük ada ve çeşitli adacıklardan meydana gelir. Başkenti, Antigua adasındaki St. John's'tur.

Arjantin

Arjantin Başkenti: Buenos Aires

Arjantin Bayrak ve Arması

arjantin-bayrak.jpgarjantin-arma.jpg

Arjantin Hakkında Kısa Bilgi

Arjantin Cumhuriyeti, 34° 36’ Güney enlemleri ve 58° 27’ Batı boylamları arasında, Güney Amerika kıtasında yer alan bir ülkedir. Arjantin’in toplam yüzölçümü 2.791.810 km² – Türkiye'den yaklaşık 3,5 kat büyük, nüfusu ise 2020 yılı nüfus sayımı rakamlarıyla 45.195.774 kişidir.

Arnavutluk

Arnavutluk Başkenti: Tiran

Arnavutluk Bayrak ve Arması

arnavutluk-bayrak.jpgarnavutluk-arma.jpg

Arnavutluk Hakkında Kısa Bilgi

Arnavutluk, resmî adı Arnavutluk Cumhuriyeti, Balkanlar'da bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı vardır.

Aruba

Aruba Başkenti: Oranjestad

Aruba Bayrak ve Arması

aruba-bayrak.jpgaruba-arma.jpg

Aruba Hakkında Kısa Bilgi

Aruba, Karayip Denizi'nin güneyinde, Küçük Antiller'in yaklaşık 1,600 kilometre batısında ve Venezuela'nın 29 kilometre kuzeyinde yer alan bir ada. Kuzeybatı ile güneydoğu ucu arası 32 kilometre, en geniş noktası ise 10 kilometre uzunluğundadır. Bonaire ve Curaçao ile birlikte ABC Adaları olarak adlandırılmaktadır.

Avustralya

Avustralya Başkenti: Canberra

Avustralya Bayrak ve Arması

avustralya.jpgavustralya-arma.jpg

Avustralya Hakkında Kısa Bilgi

Avustralya ya da resmî adıyla Avustralya Milletler Topluluğu, Güney Yarım Kürede yer alan kıta ülkesi. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar.

Avusturya

Avusturya Başkenti: Viyana

Avusturya Bayrak ve Arması

avusturya-bayrak.jpgavusturya-arma.jpg

Avusturya Hakkında Kısa Bilgi

Avusturya ya da resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çek Cumhuriyeti ile komşudur.

Azerbaycan

Azerbaycan Başkenti: Bakü

Azerbaycan Bayrak ve Arması

azerbaycan-bayrak.jpgazerbaycan-arma.jpg

Azerbaycan Hakkında Kısa Bilgi

Azerbaycan, ya da resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülke.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.