Adaklı Yeldeğirmeni Köyü

Adaklı Yeldeğirmeni Köyü

Yeldeğirmeni köyü haberleri, Adaklı Yeldeğirmeni köyü güncel son dakika gelişmeleri, köy ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Bingöl köyleri arasında yer alan Yeldeğirmeni köyünde vefat edenler ve köyün eski adı haberimizde.

Yeldeğirmeni köyü hangi il ve ilçeye bağlı, Adaklı Yeldeğirmeni köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yeldeğirmeni köyü son dakika gelişmeleri, köye ait haberler, köye özgü yemekler, köyün tarihi, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Köyün eski adı 1901 yılı kayıtlarında Tezmorik, 1928 yılı kayıtlarında  Dizmori olarak geçmektedir.

Daha önceleri Kiğı ilçesine bağlı olan köy, 4 Temmuz 1987 tarihinde, Resmî Gazete'de yayımlanan 3392 sayılı ‘103 İlçe Kurulması Hakkında Kanun’ gereğince kurulan Bingöl'ün yeni ilçesi Adaklı'ya bağlanmıştır.Köy, Bingöl il merkezine 58 km, Adaklı ilçe merkezine 8 km uzaklıktadır.Adaklı'nın kuzeybatısında bulunan köy, Adaklı ilçe merkezine 14 km, Bingöl il merkezine 79 km uzaklıktadır.1553 yılı Mufassal Defterinde yerleşimden, Kiğı Sancağı'nın merkez nahiyesine bağlı "Zirmak" adıyla sadece Ermeni nüfusun yaşadığı bir köy olarak bahsedilmiştir. Ermeni halk tarafından yerleşim "Cermag" olarak adlandırılmaktaydı. İlerleyen yıllarda dışarıdan yerleştirmeler ya da din değiştirmeler sonucunda Ermeni ve Müslüman nüfusun bir arada yaşadığı bir köy konumundaydı. Köydeki Ermeniler'in büyük kısmı 1915 yılında Tehcir Kanunu uyarınca tehcir edilmiştir. Köyde Surp Kevork Kilisesi bulunmakta olup büyük oranda yıkılmış durumdadır. Yine köyde, 1817 yılında burada doğmuş ve 1908 yılında da bu köyde vefat etmiş olan Yusuf Rıza Efendi (Yusuf Harputî)'ye ait türbe bulunmaktadır.

1935 yılı nüfus sayımında "Zermek" adıyla Erzincan ilinin Kiğı kazasına bağlı olan yerleşim,1936 yılında Bingöl ilinin kurulmasıyla da Kiğı ilçesiyle birlikte yeni kurulan bu ile bağlandı. Köy, 4 Temmuz 1987 tarihinde, Resmî Gazete'de yayımlanan 3392 sayılı Kanunla kurulan Adaklı ilçesine bağlandı.1988 yılında yaşanan heyelan nedeniyle 10 kişi hayatını kaybetti ve bazı binalar yok oldu.

Yeldeğirmeni , Bingöl ilinin Adaklı ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yeldeğirmeni Köyü Resimleri ve Yeldeğirmeni köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Adaklı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Adaklı Bingöl Arası Kaç Km? Adaklı Hava Durumu? Bingöl Köyleri ve Adaklı Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Bingölli iseniz Bingöl Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Bingöllü Ünlüler arasında Adaklı Yeldeğirmeni Köyünde doğan biri var mı? Adaklı Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.