Adana İmamoğlu Malıhıdırlı Köyü

Adana İmamoğlu Malıhıdırlı Köyü

Malıhıdırlı, İmamoğlu ilçesine bağlı bir köydür.Halk arasında Kaleköyü adıyla bilinir. Köyün sınır komşuları Çörten Köyü, Sayca Köyü, Boztepe ve Maltepe köyüdür. Köyün, Cumhuriyet öncesi dönemlerde kurulduğu sanılmaktadır.

Köyde Bilal Hoca oğulları, Mahmut Ağalar ve Erkek Mustafa (Kurtlar Karaoğlu) adıyla anılan üç kabile olduğu belirtilmektedir. Cumhuriyetten sonra göçerlerin köye gelip yerleşmesi ile birlikte bu kabilelere Berberler ve Kızılışıklılar adı verilmiştir. Bu kabilelerden Bilal Hoca oğulları, soyadı kanunu ile birlikte Çakmak, Köse, Özcan, Atay, ve Yılmaz soyadlarını almışlardır. Mahmut ağalar kabilesi ise Duru soyadını almışlardır. Erkek Mustafa adıyla anılan kabile de Büyükgüzel soyadını almıştır.

1929-1951 tarihleri arasında Cırrıklılar, Zenbilciler, Cabarlar ve Honamlı (Gotanak) aşiretleri ile Darendeliler gelerek köye yerleşmişlerdir.

Köyün birçok ören yerleri bulunmaktadır. Köy yerleşiminin bulunduğu yerde Şirlekçeşmesi diye tabir edilen Bizanslılar zamanından kalma olarak bilinen bir mağara içerisinden dere akmaktadır.Köyde Yörük-Türkmen kültürü yaşam alanı bulmaktadır. Malıhıdırlı köyünün aşuresi, yüksük çorbası(antı), sütlü pirinç çorbası, dövme pilavı, etli yahnisi, susamlı iki saç arası çöreği, sıkması meşhurdur. Bir Yörük-Türkmen köyü olan Malıhıdırlı'da Yörük ayranı çok güzel yapılır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Et yahnisine "kara cacık" da denir. Eski Ülkü Ocakları Genel başkanı ve MHP genel başkan adaylarından Ramiz Ongun, ve eski Sarıçam belediye başkanı Ahmet Zenbilci , Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlük Başmüfettişi Mehmet Demir, Engelli Şair Yazar Alper Demir bu köydendir
Adana iline 45, Ç.Ü. Balcalı Hastanesi arkasından 30, İmamoğlu ilçesine 25 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım ürünlerinden daha çok tahıllar (buğday, arpa), pamuk, yer fıstığı ekimi yapılır. Köyün arazisinin büyük bir kısmı Çatalan Baraj gölünün suları altında kaldığından köyümüzde balıkçılık da yapılmaktadır. Küçük baş hayvancılık gelişmiştir.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyde, içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum