Adana İmamoğlu Sokutaş Köyü

Adana İmamoğlu Sokutaş Köyü

Sokutaş, Adana ilinin İmamoğlu ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adı; içi oyuk, yani soku bir taşta buğday öğütüldüğü için sokutaş olarak konduğu köy halkından rivayet edilir. Bu taş rahmetli Seyfi Ağa'nın evinin yanında bulunmaktadır.

Halen orijinalliğini muhafaza etmektedir.Köyde herkes okur-yazardır. Ayrıca eğitim seviyesi lise ve üniversite düzeyindedir. Köyde ilk üniversite okuyan köyün ilk muhtarı olan Ali Tıraş'ın oğlu Zeki Tıraş, Akabinde Sabahaddin İspiroğlunun oğlu namı değer Seyfi Ağa'nın torunu Seyfi İspiroğlu'dur ve köyü ilk dışarıya tanıtan Kemal Ağa'nın oğlu olan Sn. Mustafa İspiroğlu Dünya'nın yarım küresini gezmiştir.

Öğretmenlik,uzman çavuşluk, hemşirelik ve memuriyetin çeşitli alanları, gençlerin yeni gözde meslekleridir. En yaygın olanı ise öğretmenliktir.köyde ilk öğretmen ise merhum Saim Tıraş'tır.
Köyde, evlerin önündeki hayma denilen üstü kapalı yazlık oturma yerlerinde kahveler, çaylar içilir ve memleket meselelerinden sohbetler edilir. Köy halkı politikaya ve medya takibine başka köylerde görülmeyecek şekilde düşkündür.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Yöreye has bulgur pilavı çeşitleri, tandırda ekmek çeşitleri, içli köfte, sulu köfte ve höllük, bellibaşlı yemekler arasındadır.Adana iline 50 Km., İmamoğlu ilçesine 10 Km. uzaklıktadır.
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Çiftcilik gelirlerinin azalması ile büyük şehirlere göç olmuştur.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde ekseriyetle, ekimi ve hasatı kolay olduğundan, sadece buğday ekilir olmuştur. Köy, ekonomik sıkıntı içindedir. Hayvancılık ise bir zirai endüstri uygulamasından çok evlerin kendi ihtiyacını karşılamaya yöneliktir.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Yalçın HacıkahyaoğluKöyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün camisinde hocası vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köye ulaşım şahsi araçlarla sağlanmaktadır; düzenli çalışan bir toplu taşıma vasıtası yoktur.
Sokutaş köyünde her evde telefon bulunmaktadır.ayrıca herkesin cep telefonları mevcuttur.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.