Adana Karataş Helvacı Köyü

Adana Karataş Helvacı Köyü

Helvacı, Adana ilinin Karataş ilçesine bağlı bir köydür.Köyü Türkmen aşireti olan Karalar aşireti kurmuştur.

17.yüzyılda Yüreğir ovasına yerleşen Karalar aşireti Osmanlı dönemindeki Türkmen aşiretleri ile devlet arasındaki anlaşmazlıklar dolayısıyla bir dönem bölgedeki diğer Türkmen aşiretleriyle birlikte Rakka'ya sürülse de 18.yüzyıl sonlarında tekrar Çukurova'ya dönerek önce Sumbas,sonra da Tarsus üzerinden Yüreğir ovasına tekrar dönmüştür.

Sakalıağca köyünü kuran aşiret, burada Dadaloğlu'nun da aralarında bulunduğu Avşar Türkmenleri aşiretiyle kanlı bir kavgaya girişmiş,Avşarlar mağlup edilmiş,Karalar aşiretinin köyü de harap olduğu için aynı mıntıkada Helvacı,Oymaklı,Çimeli,Terliksiz,Kamışlı ve Yozbaşı(günümüzde Yüzbaşı'ya dönmüştür) adında 6 yeni köy kurulmuştur.Karataş ve Yüreğir ovasının tüm köyleri gibi oldukça verimli arazileri olan Helvacı köyünün 11 milyon metrekare civarında sulu tarım yapılabilen arazisi mevcuttur.

Örf adet ve folklorik özellikleri Çukurova Yörük- Türkmen kültürünün özelliklerini yansıtır.Köyde geç Roma dönemine ait kalıntılar mevcut olup,ilköğretim okulu yoktur...

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.
Adana iline 35 km, Karataş ilçesine 21 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum