Adana Karataş Karagöçer Köyü

Adana Karataş Karagöçer Köyü

Karagöçer, Adana ilinin Karataş ilçesine bağlı bir mahalledir.

Oğuzların Kayı boyunun Karakayalı Türkmen aşireti 18.yüzyılda Aydın-Antalya hattında yaşarken,Mersin ve Adana'nın kuzeyindeki Toros yaylalarına(Gözne,Aslanköy,Çamlıyayla) göç etmiştir.Bunda Çukurova'da devletin izlediği iskan politikası nedeniyle bu yaylalardaki Türkmen boylarının Çukurova'ya iskanı sonucunda yaylaların boş kalması etken olmuştur..

19.yüzyıla gelindiğinde devlet Karakayalı aşireti gibi bu yaylaların ikinci yerleşimcilerini de iskana tabii tutmuş,Karakayalı aşireti Tarsus'un dağlık kesimi, Ceyhan,İmamoğlu ve Karataş'ın ovalık alanlarına iskan edilmiştir.Karagöçer mahallesi de Karakayalı Türkmen aşiretinin Karagöçerli oymağı mensuplarınca kurulmuştur.Mahallenin bilinen en eski kurucusu Karagöçerli oymağı beyi Gazamir(Gozmir) İbrahim ağadır.

Beyliği babası Hacı Ahmet ağadan devralmıştır Gazamir Osmanlıcada malı çok olan,zengin anlamına gelmektedir.Mahallenin folklorik özellikleri Çukurova Yörük-Türkmen kültürünü yansıtır..16 bin dönüm civarı sulanabilir tarıma elverişli arazisi vardır.Akyatan kuş cenneti(milli park) kıyısında yer alıp,denize 8 km. mesafededir.
Adana iline 45 km, Karataş ilçesine 46 km uzaklıktadır.
Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte mahallenin tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2014]] - sedat ünveren
2009 - Behçet Gökçe
2004 - Sebahattin Gökçe
1999 - Sebahattin Gökçe
1984-Tahsin Yücel
Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum