Adana Kozan Acarmantaş Köyü

Adana Kozan Acarmantaş Köyü

Acarmantaş, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Bu köyün bir kısmı ilhanlılar devleti tarafından 12. asırda orta asyadan gelen varsak Türkleridir.

Farsak ta denilir. Türk boyları içinde en savaşçı türklerdir. Varsaklar 1660 yılından 1864 yılına kadar Kozanoğlu beyliği olarak hüküm sürmüş ve 204 yıl Osmanlıdan bağımsız yaşamıştır.

Ekşili köfte, içli köfte (mercimek ve nohuttanda güzel yaparık). Turunç reçeli. Soba çöreği, saç böreği, nişe bulamacı, sıkman, kabak çiçeği dolması. Başka yörelerde pek rastlanmayan yemeklerimizdir.Adana iline 101 km, Kozan ilçesine 15 km uzaklıktadır.çukurovanın son köyüdür. aynı zamanda muhteşem manzarası olan oksijen deposu,balık cenneti,fevkalade bir köydür.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve [[hayvancılığa dayalıdır. Köyde alabalık çiftliği, restorantlar, ekmek fırını, kahvehanesi, internet&cafesi,2005 yılında köyümüz elektriçisi Necmi TİLKİ tarafından hizmet verip ve sanayi çapında da büyük ilerleme görülmektedir,arıcılık sektöründede büyük ilerleme vardır,köye yetecek kadar küçük çaplı marketleri vardır. Yörede tek pazar bu köyde kurulur,değirmeni,berberi,inşaat ve oto elektriçisi tost ve döner salonu oyun bilardo salonu olmak üzere köylünün ve gençlerinin hemen hemen tüm ihtiyaçlarını karşılıyor köyümüz.maalesef üretim yönünde pek de bir şey söylenemez.


Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.Kanalizasyon şebeke proşesi hazır olmasına rağmen arıtma tesisi için ihtiyaç olan arsa maalsef temin edilememiştir. Arsa temin edildiği an kanalisazyon sorunuda çözülecektir. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.'

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum