Adana Kozan Çamlarca Köyü

Adana Kozan Çamlarca Köyü

Çamlarca, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adı ADINDAN DA ANLASILACAGI GİBİ ÇAM AĞAÇLARINDAN GELMEKTEDIR.

1964 YILINA KADAR KÖYÜN ADI AŞAĞI TOKMANAKLI OLARAK BİLİNMEKTEYDİ ANCAK TOKMANAKLI KÖYÜYLE KARISTIRILDIGI İCİN ÇAMLARCA OLARAK DEGİŞTİRİLMİSTİR.
Çamlarca köyü gelenek ve göreneklerine bağlı emniyet ve asayiş yönünden asayişi düzgün bir yerleşim birilmidir. Köyün önde gelen aileleri arasında MELEK HÜSEYİN (MELKELER) ve KILÇIK'lı BOLAT GÖK GÜL ailesidir.MELEK HÜSEYİN (yunus,hasan,mehmet,mesut,ali) oğulları olup kendi ve çoçukları ticaretteki başarıları ve çalışkanlıkları ile tanınan ve tüm kozanda en çok tanınan sevilen itibar sahibi dürüst ailedir. Selamlılar köyün önde gelen ailelerindendir..

Yetim ve rahmetli olan Selamlı Halil selamlı sülalesinin ilk kurucusudur.Selamlı Halil yetim ve öksüz olmasına rağmen aşırı çalışkanlığı,doğru insan olması, ticaretteki başarısı ile çoğunu zamanın zor şartlarına rağmen yüksek öğretimde de okuttuğu 9 çocuğuna doğru ve düzgün insan olma mirasını bırakmıştır.1980 yılında 63 yaşında iken elim bir trafik kazasında selamlıdaki evinden 100 metre ileride vefat etmiştir. Evlatları selamlı mevkiinde babalarının varlığını yaşatmaktadırlar.Eşi Fatma ATEŞ ile birlikte yan yana köy mezarlığında ki kabrinde yatmaktadır.Oğlu emekli öğretmen Mehmet Ateş sebzecilik ve meyvecilikle uğraşmakta olup bu konuda örnek olmuş bir kişidir.Selamlıda ikamet eder.Organik tarım üzerine oldukça yoğun bilgiye sahiptir.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

KÖYÜMÜZ HAKKINDA ÇOK GÜZEL BİLGİLER VERİLMİŞ EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜRLER .YALNIZ BU KÖYDE// BOLAT //AİLELERİDE DE YAŞAMAKTA.katılıyorum MELEK lerde önde gelen hatta ticaretteki başarıları ile köyün ismini en cok duyuran ailedir. Kılçıklar bolatlar hatcalar gül göğcoğlular da bu köyün ileri gelen aileridir. Saygılar MELEK HÜSEYİN GÖĞCOĞLU. ŞERİFBOLAT KILÇIKLAR. HATCALAR. YERLİ KÖKLÜ AİLELERİNDEN.
KÖY YÖNETİMİNDE DE HACI ALİ KAHYA BULUNMUŞTUR.OĞLU HASAN GÜL DE AYNI GÖREVDE BULUNMUSTUR..
(köyün imamı da murat bektaştır)Bende başka bi konuya değineceğim köyümüzün en güzel yerlerinden biride acaryayladır.Şu anda en favori dinlenme ve yaylalık yer olarakta kullanılmaktadır.Kozan işletmesi yangın ekibide acaryaylada bulunmaktadır.Dedeakcalı tarafınden yaptırılan 2 tane hayrat çeşmesi vardır.Acaryaylada ayrıca cami kahve kasap berber bakkal bulunmaktadır.Organik olarak yetiştirilen her türlü sebze ve meyveyi burada bulabilirsiniz.Verdim bilgiler köyün eski topraklarından bilgi edinilerek yazılmıştır.Adana iline 87 km, Kozan ilçesine 18;km uzaklıktadır.Köyün arazi yapısı ormanlık ve engebe bir araziye sahiptir.
Köyün iklimi,Akdeniz iklimi görünmektedir. Ancak kış aylarında zaman zaman kar yağdığı görülmektedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köy halkı çiftçilikle uğraşmaktadır. Ancak arazilerin uygun engebeli ve taşlı olması nedeniyle verimli ürün alınamaktadır.Bodur elma,erik,Trabzon hurması, nar ve seracılıkta yapılmaya başlanmıştır.Modern tarım ve teknikleri hususnda tarıma karşı aşırı meraklı olan emekli öğretmen Memet hoca -Mehmet ATEŞ- köylüye tarım konusunda önderlik yapmaktadır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: camlarca köyü
2009 - Saim NERGİZ
2004 - Saim NERGİZ
1999 - Zekeriya DALKIRAN
1994 - Ali KARAKILÇIK
1989 - Mustafa GÖK
1984 - Mustafa GÖK
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köy içerisindeki yol stabilizedir. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.İlkokulun ilk basamağı 5.sınıfa kadar eğitim verilmekte olup öğretmeni vardır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum