Adana Kozan Çandık Köyü

Adana Kozan Çandık Köyü

Çandık, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.Çandık köyü, adını 16. yüzyılda Halep bölgesindeki Aydoğmuşlu Avşarlarının bir obası olan Çandık cemaatinden almıştır.

Çandık Avşarları, anılan yüzyılda Sis bölgesinde (Adana'nın Kozan ilçesi) bulunuyorlardı. Çandık köyü, bu Oğuz Avşar Türkmenlerinin kurduğu bir köydür. Ayrıca zamanında Cezayir Arapları'nın Fransız zulmünden kaçarak Adana'ya ve civar yerleşim yerlerine göç ettikleri de bilinmektedir. Özellikle Çandık köyüne yerleşimleri söz konusu olmuştur. Çandıkların bir bölümü daha sonraki dönemlerde bulundukları bölgeden ayrılıp başka yerlere göç etmişlerdir. Mesela Kayseri merkezde (bir dönemin ünlü politikacısı Mehmet Yazar bu ailedendi), Tarsus'ta, Antep-Araban ve Elazığ-Keban ilçesinde Çandıklara rastlanır.

AVŞAR TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Adana iline 75 km, Kozan ilçesine 7 km uzaklıktadır. Ulaşım ilçeye traktör araba ve kamyon ile yapılmaktadır. Köy yerleşim olarak şehire yakın olduğu için dolmuş ya da otobüs işlememektedir. Herkes kendi arabasıyla şehire inmektedir. Köy ulaşımı 1990 yılına kadar kum yol üzerinde yaparken dönemin muhtarının yoğun çabası ile asfalt olmuş ve 3 farklı dönemde de onarım çalışması yapılarak son derece modernize edilmiştir. Ayrıca köyün yakınlarına kurulan Organize Sanayi Bölgesi, köyün yolunun ve yerleşiminin gelişmesine katkı sağlamıştır. Ulaşım yolu üzerinde deliçay adındaki ırmağın yaptığı taşkınlığı önlemek için köy sakinleri ve muhtar Adil ŞAHİN'ın yoğun çabası ile modern bir köprünün yapımı gerçekleşmiş ve şu anda ulaşım o köprü üzerinden yapılmaktadır. Çandık köyü Kozan'ın en şirin köylerinden biridir.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyde iklim genel olarak Akdeniz olsa da son zamanlarda küresel ısınmanın etkisiyle yağmurlar nisan ve mayıs ayına doğru kaydığı görülmüş ve bu durum köy ekonomisine darbe vurmuştur.
Köyün ekonomisi tarım, [[hayvancılık|ve nakliye sektörüne dayalıdır. Özellikle köyün genç kuşakları nakliye sektöründe çalışmaya meraklıdırlar. Köy son yıllarda dışarıya büyük oranda işçi sevkiyatı da yapmaktadır. Köy insanının ikinci bir geçim kaynağı da her hane bir traktör ve bir Saman Makinası sahibi olup, diğer illerin saman ihtiyacını karşılamaktadır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Köyün muhtarı Adil Şahin'dir.
Köyde ilköğretim okulu vardır fakat şa anda yeni okul inşa edileceği (bir yıldır dwvam inşaat birtürlü tamamlanamadı tabi)için öğrenciler başka bir köy okuluna taşınmaktadır . Köyün içme suyu 1983 yılına kadar kuyulardan sağlanıyordu. Köy muhtarının yoğun gayreti ile her mahalleye bir çeşme kurulmuş ve 5 tane çeşme 1990 yılına kadar köye hizmet veriyordu. 1990 yılında ise her eve verilen su artık köyü şehir havasına sokmuştur. Yine 1989 yılında köyde 1 tane olan telefon sayısı 1997 yılına gelindiğinde her eve verilmiş ve böylece artık köy kendini tamamen şehir kültürünün içine atmıştır. Kanalizasyon maalesef ve maalesef yoktur.Böyle giderse yapılmayacak gibi gözüküyor. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köye Köy Muhtarı Adil ŞAHİN'in büyük katkıları ile Cami dekorasyonu ile birlikte Köy İmamının ikamet edeceği bir adet Konut ile birlikte Cenaze Yıkama aracı ve Köy Yolunu Kozan ilçesine bağlayan 150 metre uzunluğunda köprü yaptırılmıştır.Ayrıca Çandık Köyü Cami Şadırvanı ise Çandık Köyü halkı tarafından yaptırılmıştır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.