Adana Kozan Güneri Köyü

Adana Kozan Güneri Köyü

Güneri, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.Köy halkı avşardır uç kız bir erkek kardeşin kurduğu bir köydür konar göçer bir yaşamdan yerleşik hayata geçmiştir yüz yılı aşkın yerleşik hayata geçmiştir.

Daha önce kayserinin pınarbaşına bağlı sindellihöyük kasabasına yazları gider kışında güneri de konaklarlardı yazın hayvanlar sıcaktan duramayinca pakır dağı yoluna düşülür ve sindelli höyüğe giderlerdi köyden bir jaç genci bırakır gençlerin yanına kefenlerini de bırakırlarmıs çukurovanın sıcağına dayanamayacaklarını düşündükleri için gençler hasatı yapıp toprağın altında sayı delerek yaptıkları ambarlara doldururlar ve onlarda sindelli höyüğe giderlermiş== Tarihçe == Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

geneli yerli halktan oluşur ve cami yukarısında otururlar eski taştan ve topraktan oluşan eski yapı evlerde oturur yaşlıları sonradan gelen ve yerleşen geneli aladağ ve diğer dağ kollarından gelen yabancılar köyün girişinde ve nergis tepe civarında otururlar yerlileri genelde kendi içinde kız alıp verirler ve yerlilerin hepsi akrabadır== Kültür == Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

köyün kuzey batısında toroslar uzanır sıra dağları vardır arkasında köy halkı tarafından bilinen arapların dağı vardır güneyi ise uçsuz bucaksız tarlalarla çevrilidir== Coğrafya == Adana iline 68 km, Kozan ilçesine 5 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
tarım ve hayvancılığa dayalıdır ekonomisi tarım olarak sulama kanalı altında narenciye bahçeleri vardır daha susuz bölgelerde ise buğday,arpa,susam,yer fıstığı,ayçiçeği ve zeytin bahçeleri vardır hayvancılık olarak ta küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapılır== Ekonomi == Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.