Adana Kozan Karabucak Köyü

Adana Kozan Karabucak Köyü

Karabucak, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Adana iline 100 km, Kozan ilçesine 30 km uzaklıktadır.

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.ayrıca yeni yeni hurma bahçeleri yapılmaktadır . köylüler için iyi bir gelir kaynağı oluyor ve yaz aylarında tarlalarındaki yetişdirdikleri sebzeleri ve dağ kirazını horzum yaylasında satmaktadırlar.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - mustafa demir
2004 - Ömrüme Karaköse
İşgal kuvvetleri komutanının emri ile bir Türk tahsildar, 3 Ermeni kamovar Kozan’a bağlı Karabucak, Şerifli, Mahyalar, Çürüklü, Minnetli ve Kuyubeli köylerinden vergi toplamak üzere gönderilir. Bunlar köylülere baskı yapıp zorla vergi toplamaya başlayınca, o yörenin ileri geleni Deli Hacı Ağa fedailerinden Gavur Ali Ağa ve çetesi tarafından öldürülür.
Bu olay neticesinde, olayın kahramanı Deli Hacı Ağa’nın kardeşi Ökkeş Efendi, her ne kadar, işgal kuvvetleri komutanı ile dostluk kurup çiftliğinde ziyafet vermiş ise de, bu dostluk yetmemiş, Kozan’ın ileri gelenleri ile birlikte tutuklanıp manastır zindanına hapis edilmiştir.
Bu olayda tutuklananlar şunlardır:
 1. Ökkeş Efendi
  2. Helvacızade Ahmet Hafi Bey
  3. Nalbant Ethem Usta
  4. Nalbant Ethem Ustanın oğlu Kemal Efendi.
  5. Üçdutlu Şükrü Efendi.
  6. Himmet Çavuş
  7. Gökoğlu Mustafa
  8. Mısırlızade Avukat Mahmut Efendi
  9. Çamurdanzade Mehmet Zait
 10. Ögretmen Lütfullah Erdem
 11. Öğretmen Ahmet Cemil Bey
 12. Kuyuluk Köyünden Battal Ağa Oğlu Ömer Efendi.
Yukarıda isimleri yazılı tutukluların bırakılmasını Kadirli’den çetesi ile gelen Çerkez Nuri Çavuş, işgal komutanı ile konuşur, tahliyelerini ister ve bırakılmadıklarında da halkla birlikte silahlı eyleme başlayacağını söyleyerek baskı yapar. Neticede bu tutuklular bırakılmışlardır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yolun 1 km den ötesi ASFALT değil köyde elektrik ve sabit telefon vardır. ayrıca kozan a gelen içme suyunun kaynağı karabucak köyünden gelmektedir .

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum