Adana Kozan Karahamzalı Köyü

Adana Kozan Karahamzalı Köyü

Karahamzalı, Kozan ilçesine bağlı bir köydür.Köy, ismini Cumhuriyet döneminde yeni yapılanma aşamasında katkıları çok fazla olan ve milli mücadelede aktif görev almış kara lakaplı Hamza Bey’den almıştır.

Köyün dağlık bir alanda yer alması komşuluk ilişkilerinde aksi etken değildir ve gerektiğinde bir araya gelinip sorunlara çözüm arayabilme yetisine sahiptir. Düğün ve diğer sosyal beraberliklere yoğun ilgi vardır ve çok ciddiye alınır. Kıyafetleri genel olarak kozan yöre halkının giysileridir. Şalvar olmazsa olmazlardandır.

Lastik yemeni vazgeçilmez bir alışkanlıktır. Yemek kültürleri ise ayranlı yarma çorbası baş yemek olup bunu sütlü çorba ve bulgur pilavı takip eder. Önemli günlere has yemek çeşitleri içli köfte ve pilav üstü tavuktur. Bunları sırası ile Kozan yöresinde gelenek olmuş diğer yemekler takip eder. Köyün çoğunluğu hayvancılıkla uğraşır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Acaryayla adında yaylası vardır. Acaryayla’da kahvehane, lokanta, büfe ve manav bulunur. Yazları çok kalabalık olur.
Köy dağlık bir yamaçta kurulu olması sebebi ile sulu tarım yoktur. Bölgede yetişen tarım ürünleri başlıca buğday ve buğday çeşitleri mısır, az miktarda susam yoğunluktadadır. Son zamanlarda devlet destekli oluşundan dolayı hayvan yemi olarak tüketilen fiğ bitkisi yetiştirilmektedir.
Adana iline 96 km, Kozan ilçesine 26 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyde, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.