Adana Kozan Turunçlu Köyü

Adana Kozan Turunçlu Köyü

Turunçlu, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adının Halk tarafından KONAK olarak bilinir. Sebebi ise MURTAZA BEY köye büyük bir konak yapırmiştır kalıntıları hala HACI YUSUF SIRKINTININ evinnde mevcuttur.

Daha sonra turunclu diye degişmiştir köyün murtaza bey soyadı kanunu ile sırkıntı soyadını almış ve oğlu bahri sırkıntı köyde tarımcılık ve narenciye ekimin harızlanmış ve oğulları yusuf ziya sırkıntı ve hasan sıkıntı tarımla gecimlerine devam etmiştir hasan sırkıntı muhtarlık ta yapmış sırkıntı ailesi köyde köklü v sevilen bir ailedir
Köyün gelenek, görenek Bayramlarda camiden çıkınça mezarlık ziyarat edilir NIŞAN DÜĞÜNLERDE köy halkı iç içedir yemek geleneği çok çeşitlidir başlıca yüksük çorbası İÇLİ KÖFTE mantı BÖREK ÇEŞİTLERİ patlıcan yemekleri tarhana ÜZÜMLÜ pilav çeşitleri ET HAŞLAMA PEYNİR ve Çökelekleri ünlüdür portakal kubugundan çok güzel TATLI ve reçeler yaparlar NARLARI COK GÜZERL OLUR Köy genc kızlar oya yün işlemede hünerliler yemekleri mevctur.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Adana iline 65 km, Kozan ilçesine 5 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - Sami SIRKINTI
2004 - Sami SIRKINTI
1999 -sami SIRKINTI-
1989 - Cihangir SIRKINTI
1984 -Hasan SIRKINTI
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak 1 2 3 4 5 SINIFA kadar okunuyor yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi mevcut olupkanalizasyon yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. köyün başlıca geçim çifçilik olup bol miktarda turuçğile ÜNLÜ PORTAKALI LİMONU mevcutur OKUR YAZAR oramaı son zamanlarda iyi derecededir kadınlarda KURAN Bilmektedir

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.