Adıyaman Çelikhan Köseuşağı Köyü

Adıyaman Çelikhan Köseuşağı Köyü

Köseuşağı köyü hangi ilimizdedir? Köseuşağı köyü haberleri için tıklayın! Köseuşağı köyde kaç kişi yaşamaktadır? Köseuşağı köyüne özgü yemekler hangileridir? Adıyaman Çelikhan Köseuşağı köyüne nasıl gidilir? Köseuşağı köyünde vefat edenler?

Köseuşağı Köyü Hangi ilimizdedir?

Köseuşağı köyü haberleri için tıklayınız! Köseuşağı köyünde kaç kişi yaşamaktadır?

ADIYAMAN'IN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Köseuşağı, Adıyaman ilinin Çelikhan ilçesine bağlı bir köydür.3 Kardeşten geldiği bilinen köyün 1500 lü yılara dayanadığıve aşiretin en ileri geleni KOS olarak biliniyor. Kos daha önce Abdulharap olarak bilinen köye Osmanlı ordusunun konakladığı ordugaha ( Gollo olftğrove) gelir.

Osmanlı Paşasından konacak bir yer ister paşa ise bir şart koşar. En yiğit askerini karşısına çıkarır ve onunla dövüşmesini ister, bunun üzerine Kos Eğerki ben ölürsem Allahın bir kuluyum ölür giderim fakat askeriniz ölürse hesabını ben nasıl ödeyeceğim der.

Kendine gerekli sözler verildikten sonra dövüşüp askeri yener ve asker ölür. Paşa bunun üzerine sen bukadar yiğit biriysen git istediğin yere yerleş toprakları senindir. Önceleri konar göçer KÜRT alevi hayatı yaşayan köy halkı daha sonraları yerleşik hayata geçmiştir.

Başta geçim kaynağı hayvancılıksa da sonraları yerini tarıma bırakmıştır.zamanla artış gösteren nüfus ve çat barajı göçe sebeb olmuştur Tarlaları :Berziv kırmızı yayla elmas diyarı gibi...

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Mahalleleri : ceviz ve yuk aşağı arı mahalesi.1800 lü yıllarda köyden ayrılan iki kardeşlerden biri adıyaman merkeze bağlı eski ismi balyan yeni ismi yaylakonak beldesine yerleşmiş bu kardeşin soyundan gelenler Adıyaman Merkeze bağlı çatderesi,yaylakonak,tekpınar davuthan ve mersin,e yerleşmişlerdir.

Bunlar köseuşağı yani kosi aşireti olarak bilinir bir kardeşte gaziantep köse dağı civarına yerleşmiştir.Rivayete göre köse dağı bu ismini buraya yerleşen aşiretten almıştır. Yerlerinde kalanların bir kısmı ise daha sonraları Bulam ve Çelikhana yerleşmişlerdir. Bulama yerleşenlerin bir kısmı ve Çelikhana yerleşenlerin tamamı sünniliğe geçmiştir.

Tamimiyle Kürt Alevi Aşireti kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Aşiretin yaşlıları Türkçe bilmemektedir. Ancak Alevilik ile Şamanizm arasında ki bir çok benzer (en basiti ağaçlara çaput bağlama, semah ve şaman ayinlerinin ortak özellikleri...) nokta ve Anadolu da tarih boyunca toplulukların yer değiştirmesi bir çok Türkmen aşiretinin zamanla kürtleşmesi gerçeği, köyün geçmişini karanlıkta bırakmaktadır.

Köyün atalarının Kürt, Fars,Türkmen mi olduğu muğlak olup araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.Köseuşağı köyünün meşhur yemekleri mahir çorbası.Kömbe, Anadolu'nun doğusunda ve batısında yapılan benzerleri gibi altına ve üstüne köz koyularak ağır ateşte pişirilen kalın hamurlu sebzeli (ıspanak vb.), çökelekli ve peynirli türleri bulunan, bol tereyağlı bir börektir.

Ayranlı köfte ise ince öğütülmüş bulgur çeşidinden hazırlanan iç harcın fasülye yaprağına veya uygun bir yaprak bası, kömbe ve ayranlı köftedirAdıyaman iline 65 km, Çelikhan ilçesine 9 km uzaklıktadır.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tütün başlıca geçim kaynağıdır Son yıllarda arıcılık da köy halkı arasında rağbet görmektedir.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak yetersiz, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur.(kanalizasyon sistemi bulunmadığından köylü lavabo ihtiyacını karşılamak için dereleri kulanmaktadır) PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur.

Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. köy muhtarı yıllardır başarılı bir çizgide çalışmalarını sürdürüyor.geçen yıl "yılın en başarılı köy muhtarı" seçildi. son yerel seçimde oyların eşit çıkması sonucu hakim huzurunda çekilen kur'ayla muhtarlığı kaybetmiştir.


 

KÖSEUŞAĞI KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

ADIYAMAN İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

Köseuşağı köyüne özgü yemekler hangileridir? Adıyaman Çelikhan Köseuşağı köyüne nasıl gidilir? Köseuşağı köyünde vefat edenler?

Köseuşağı köyü resimleri,Köseuşağı köyü Videoları,Köseuşağı köyü facebook,Köseuşağı köyü geçim kaynağı nedir? 

Köseuşağı köyünde düğünler nasıl yapılır? Çelikhan ilçesinde doğan ünlüler?

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.